P&L Grup

In afara de cele doua linii de business, compania inregistreaza si activitati de tip “holding” – coordonare a grupului de companii, de asigurare a finantarii prin mecanisme bursiere, si anumite cheltuieli estimate conform standardelor IFRS, cheltuieli despre care am mai explicat si in rapoarte anterioare ca nu sunt cash, si care consideram ca nu ar trebui sa se regaseasca in situatia rezultatului global.

Astfel, din cele 3 milioane lei cheltuieli aferente activitatii de holding, 1,25 milioane lei provin din estimarea valorii Stock Option Plan, fara a tine cont ca obligatiile societatii vor fi decontate fie prin majorare de capital, fie printr-o operatie care va inregistra o crestere a capitalurilor societatii (o „vanzare in profit”). La aceasta se adauga presupunerea ca marca „Bittnet” va avea o valoare de 0 peste 15 ani.

In tabelul urmator sunt reproduse valorile inregistrate doar de activitatea de tip holding, separat de cele doua linii de business operationale . Aceste valori se cumuleaza cu cele inregistrate de liniile de business pentru a genera totalurile care se regasesc in situatiile financiare.

30/Sep/20 30/Sep/19
Alte venituri 34,165
Cheltuieli administrative (1,546,023) (986,159)
Stock Option Plan (1,256,723) (696,859)
Amortizare Marca (289,300) (289,300)
EBIT (1,546,023) (662,694)
Rezultat Financiar (1,449,984) (716,382)
Activitati Grup (302,316) 15,725
Profit Brut (3,298,323) (1,363,351)

In schimb suma de cheltuieli financiare de 1,5 milioane lei aferenta activitatii de grup reprezinta cheltuieli care nu au fost realocate catre segmentele de business. Cu alte cuvinte, fata de nevoile curente de finantare ale businessului in primele 9 luni ale lui 2020, am avut la dispozitie prea mult capital imprumutat. Desigur, aceasta situatie este cu mult preferabila celei opuse, in care sa nu avem destula finantare pentru activitatea curenta, aceste cheltuieli fiind asumate de societate in urmarirea obiectivului de a construi o fortareata financiara. Standingul nostru financiar bun se reflecta si in accesul la proiecte deoseobite, dar si in relatiile bune cu furnizorii principali.

In schimb, daca analizam grosso modo bugetul anului acesta, in care avem cheltuieli cu dobanzile pentru obligatiuni de aproximativ 3 milioane lei, si un profit bugetat de 2,7 milioane lei, consideram ca devine interesanta alternativa de a realiza o oferta de actiuni preferentiale, care sa ofere un dividend prioritar de aproximativ 3 milioane lei, cu care sa inlocuim finantarea prin obligatiuni.

O astfel de abordare ar permite tuturor actorilor sa profite: investitorii care sunt dispusi sa isi asume riscul de credit al Bittnet ar avea in esenta acelasi grad de senioritate in cazul actiunilor preferentiale versus obligatiuni negarantate, dar ar pastra o parte mai mare din sumele distribuite, deoarece taxarea dividendelor este de 5%, versus 10% la dobanzi. Suplimentar, daca ancoram dividendul ca un procent din EBITDA (sau din profit), actiunile preferentiale vor beneficia si de un upside semnificativ, odata cu cresterea afacerilor companiei.

Din punct de vedere al companiei, am elimina distorsiunile rezultatelor financiare introduse de emisiunile de obligatiuni. Astfel, daca in majoritatea anilor de activitate ai Bittnet am operat cu amortizari si dobanzi relativ nesemnificative, incepand cu anul 2019, am inceput sa inregistram sume mari in conturile de dobanzi datorate si amortizari, ca urmare a achizitiilor finantate cu obligatiuni.