Punem la dispoziția investitorilor Raportul Trimestrial Bittnet Group – Trimestrul 3 2023 sub formă de pagină web, ușor de urmărit și de navigat. Așteptăm feedback-ul tuturor la adresa de e-mail investors@bittnet.ro. Mulțumim!

Mesaj de la CEO

Cifrele Grupului Bittnet la 9 luni arată astfel: profitul operațional a revenit în teritoriu pozitiv, însumând 5,7 milioane lei (comparativ cu pierderea de aproape 1 milion lei în prima jumătate a anului 2023). EBITDA a atins 12,3 milioane lei, cu o marjă brută înregistrată de 44 milioane lei, iar cifra de afaceri a ajuns la 278 milioane lei.

Indicatori BNET Trimestrul 3 2023Rezultatul non-operational (financiar si one off) este o pierdere de 7,8 milioane lei vs. 9.2 milioane in 2022. Astfel, rezultatul brut la 30 septembrie este o pierdere de 2 milioane lei, care reprezinta jumatate fata de pierderea de 4.3 milioane la septembrie 2022.

Rezultatele pe care le-am obținut nu sunt pe deplin satisfăcătoare, dar sunt o reflecție a eforturilor noastre constante de eficientizare. Ele arata un trend pozitiv: indicatorii de rezultat (EBITDA, Profit Operational) sunt mai mult decat dubli fata de perioada anterioara, ceea ne da incredere ca putem termina anul cu o profitabilitate semnificativ peste cea de la 2022.

Din pipeline-ul de 185 milioane existent la 30 iunie pentru H2, în T3 am deja “livrat” peste 130 milioane și am continuat să construim new pipeline, atât pentru final de 2023 cât și pentru 2024. Astfel, pentru T4, totalul proiectelor în executie este de peste 100 milioane lei venituri, cu o marjă brută de 20 milioane și un EBITDA de 9 milioane.

Rezultatele celor 4 piloni de business prezintă evoluții variate, fiecare având propriile oportunități și provocări, iar incepand cu acest trimestru, prezentam rezultatele separate pentru fiecare pilon in parte. In aceste 9 luni, pilonul cu cea mai buna evolutie a fost Cloud & Infrastructure care a crescut mai mult decat triplu fata de septembrie 2022, iar profitul operational este de 4 ori mai mare – aproape 10 milioane de lei. La polul opus, Educatia a fost cea mai afectata de anul marilor concedieri din IT si inregistreaza o reducere de o treime a veniturilor si a marjei brute ceea ce a condus la o pierdere operationala de 4.8 milioane lei.

Pilonul de Cybersecurity are o evolutie foarte buna, inregistrand venituri si profit operational comparabile cu anul anterior (12 milioane lei de venituri si 2 milioane le profit operational), in conditiile unor transformari importante ale businessului, menite sa genereze venituri recurente si cu valoare adaugata mai mare. Aceste transformari insa ‘muta’ o parte din veniturile anului current in viitor.

In cazul Platforms & Software, evolutiile celor doua companii sunt diferite: in timp ce Nenos a fost afectat ca intreaga piata de software developers (minus 25% cifra de afaceri, ceea ce a trecut compania pe un minus operational la 9 luni), Elian are o crestere de 50% a cifrei de afaceri, ceea ce i-a permis sa inregistreze acelasi profit ca anul anterior.

Anul 2023 este un an greu in business – marile companii de tehnologie din SUA au redus drastic echipele dar si bugetele investite, lucru care ‘cascadeaza’ in intreaga economie de servicii IT globala, inclusiv in Romania. Mediul economic romanesc este afectat suplimentar de numeroasele schimbari legislative.

În această conjunctură, poate nu a fost cea mai inspirată alegere să ne propunem creșterea eficienței și profitabilității la această scară de business. Totusi, eficienta vanzarilor a crescut semnificativ, fiecare leu investit in activitati de vanzare si marketing aducand aproape 21 lei de vanzari (spre deosebire de 12 lei in perioada anterioara) si cheltuielile administrative au scazut cu 20% ca procent din venituri. In termeni monetari aceasta a generat o dublare a EBITDA.

Alti indicatori pe care ii masuram si care ne dau incredere pentru final de 2023: cashflow si stocuri.  In primele 9 luni am produs un cashflow din operatiuni similar cu perioada comparabila din 2022 (7 milioane lei), iar emisiunea de obligatiuni si majorarea de capital ne-au permis sa crestem de 3x sumele investite in achizitii de active si M&A (9 milioane lei in 2022 / 27 milioane lei in 2023), sa rambursam 24,4 milioane lei de imprumuturi (bancare si obligatare) si sa terminam luna septembrie cu 30 milioane lei cash (10 mai mult decat septembrie 2022).

Stocurile au revenit la o valoare in linie cu abordarea istorica – 7.3 milioane lei, 5% din activele curente – iar datoriile comerciale sunt acoperite in proportie de 1.07x de creantele comerciale, din nou in linie cu valorile istorice.

Am clarificat faptul că nu abandonăm dorința de a crește, dar am subordonat această idee obiectivului de a deveni mai profitabili, cu un nivel de profitabilitate mediu corespunzător industriei noastre.
Mihai Logofatu CEO Bittnet GroupCa întotdeauna, va stăm la dispoziție pentru întrebări, la adresa investors@bittnet.ro.

Suntem foarte atenti la  schimbările semnificative care au loc în lumea tehnologiei în acest moment, cu un accent deosebit pe domeniul Inteligenței Artificiale (AI). Explorăm deja aceste inovații și să le integrăm în mod activ în procesele noastre interne. De asemenea, am extins parteneriatele strategice, cum ar fi cel cu Microsoft sau Cisco, pentru a profita la maximum de potențialul AI în toate aspectele afacerii noastre.

Suntem optimiști în privința progreselor înregistrate până acum și avem o situație financiară solidă care ne permite să continuăm pe drumul creșterii profitabilității.

Mihai Logofătu,
Fondator și CEO Bittnet Group