Punem la dispoziția investitorilor raportul 3Q 2022 sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor.
Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului.
Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!

Scrisoare de la CEO

In perioada de 9 luni incheiata la 30 septembrie 2022, Grupul nostru a inregistrat venituri operationale de 111 milioane lei, in crestere cu 35% fata de perioada similara a anului anterior. Conform levierului operational deja cunoscut, aceasta a generat o crestere de 47% a marjei brute, pana la valoarea de 26.4 milioane lei (fata de 17,8 milioane lei la 30 septembrie 2021). Profitul operational atinge valoarea de 3.5 milioane lei, in crestere cu 9% fata de cele 3.2 milioane lei inregistrate din operatiuni anul trecut.

Rezultatul financiar este o pierdere de 6.2 milioane lei, fata de un profit de 4.6 milioane lei anul trecut. Din pierderea financiara de 6.2 milioane, 3.5 milioane sunt ajustari non-cash „mark-to-market” datorate scaderii cotatiilor detinerilor noastre la Softbinator si Arctic Stream. Profitul brut inregistreaza o valoare negativa de 3.26 milioane lei. Pentru comparatie, anul trecut valoarea acestui indicator era profit de 10.8 milioane lei, dintre care 7 milioane reprezentau cresteri de valoare ale investitiilor noastre, iar 3.3 milioane erau profituri tip “one-off”.

Daca analizam in perspectiva “trailing twelve months”, veniturile totale si marja bruta inregistreaza cresteri semnificative (25% in cazul veniturilor si 34% in cazul marjei brute). Faptul ca veniturile TTM sunt aproape egale cu veniturile bugetate pentru intreg anul reconfirma tintele pentru finalul de an. Prin urmare, chiar daca avem o crestere de 36% pentru aceasta perioada si continuand trendul pentru anul curent, in T4 este suficient sa inregistram aceleasi venituri operationale ca anul trecut pentru a atinge valorile bugetate. Pe de alta parte, cresterea semnificativa (70%) a cheltuielilor indirecte genereaza o scadere a profitului operational TTM cu 1 milion lei( 19%). Profitul brut TTM este cu 11 milioane lei mai mic decat in perioada comparabila, datorita scaderii veniturilor financiare cu aproximativ 7 milioane lei.

Analizand cum sunt compuse rezultatele perioadei, Divizia de Educatie inregistreaza o crestere semnificativa a veniturilor si a scazut pierderea operationala la T3 cu 18% (de la 1.42 milioane anul trecut la 1.1 milioane anul acesta), in timp ce Divizia de Tehnologie produce profit operational de 4.7 milioane lei, in linie cu valoarea de anul trecut. In cadrul acestei divizii, termenele de livrare prelungite la Dendrio afecteaza marja bruta (Dendrio este singura companie din divizia de tehnologie care inregistreaza o scadere a marjei). Avand in vedere intarzierile mentionate, profitul brut este, de asemenea, afectat – 2.5 milioane de lei din pierderea bruta totala de 3.3 milioane de lei a grupului provine de la Dendrio.

Din estimarile noastre intarzierile pe lantul de aprovizionare vor continua si in urmatoarele 18-24 de luni. Avand la baza aceste estimari, am decis sa reevaluam portofoliul de servicii si produse pentru a diversifica solutiile pe care le furnizam, acordand atentie sporita catre solutiile software – unde nu exista intarzieri in livrare.

Aceasta diversificare a solutiilor vizeaza completarea portofoliului actual cu produse si servicii de nisa, precum si recurente, care vor fi comercializate sub forma unui abonament lunar sau anual, similar cu ceea ce este disponibil in prezent pe piata in cazul majoritatii solutiilor software. Prin aceasta abordare ofensiva, reconfirmam pozitia noastra de furnizor care raspunde instant nevoilor clientilor, oferind solutii inovatoare, specializate pe verticalele de piata in care acestia actioneaza.

Am structurat achizitia companiilor TopTech si 2Net ‚sub’ Dendrio, astfel incat rezultatele consolidate ale Dendrio sa se indeparteze de ciclicitatea „iunie si decembrie”. Cele doua tranzactii au fost finalizate in luna septembrie, asadar nu au niciun impact in situatiile financiare la 9 luni. In schimb, aceasta particularitate a procesului de consolidare conform IFRS genereaza un ‚blind spot’ pentru actionari. Cu alte cuvinte, Dendrio va incepe anul 2023 ca o companie cu venituri consolidate de aproximativ 200 milioane lei si un profit operational de 14 milioane de lei. Pentru a adresa acest blind-spot, publicam in acest raport si o prezentare al rezultatelor financiare – „Consolidare Pro-Forma”.

([1] Companiile TopTech si 2Net, achizitionate in septembrie, nu sunt incluse in niciun fel in aceste rezultate consolidate).

Pornind de la aceste rezultate, as vrea sa readuc in atentia investitorilor un element important pentru intelegerea mai buna a activitatii noastre: structura echipei si modelul operational al grupului genereaza un efect de levier („multiplicator”, „leverage”) pentru marja bruta fata de venituri. Astfel, cum se observa si acum, o crestere cu 36% a veniturilor genereaza o crestere de 47% a marjei brute, care este elementul esential pentru a genera profitabilitate operationala. Cu alte cuvinte, o companie care inregistreaza venituri mai mici intr-o perioada, va avea si o marja mai mica, si deci pierdere bruta. Este nevoie insa de o crestere relativ mica a veniturilor pentru o crestere mai mare a marjei si o evolutie semnificativa a proftului operational (si brut).

La nivelul Diviziei de Tehnologie trimestrul 3 a reprezentat un nivel de complexitate ridicat in operarea business-ului, datorat in principal provocarilor logistice (întârzierile în livrări, predictibilitate mai scăzută, restrângerea perioadelor în care se pot livra serviciile), dar si din cauza cresterii ratelor de dobânda la împrumuturile in RON, care a influențat negativ costul finanțării unor proiecte.

Chiar si in aceste conditii de piata‚ departe de a fi ideale, Divizia de Tehnologie a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 29%, pana la valoarea de 95,5 mil lei (vs 73.8 milioane in perioada comparabila din 2021) iar marja bruta generata la nivelul diviziei a fost de 19,8 mil lei (+45% vs T3 2021). Cresterea de cifra se reflecta intr-o activitate mai ridicata la nivelul echipelor de livrare cu peste 2.000 de proiecte implementate de Divizia de Tehnologie in primele 9 luni.

Alăturarea in Divizia de Tehnologie a celor mai recente achizitii, TopTech si 2NET, deschide un orizont complementar de produse & servicii si clienti, ceea ce va accelera businessul intr-o geografie in care, pana acum, grupul avea prezenta redusa – centru, sud si sud-estul Transilvaniei.

Ceilalti piloni ai Diviziei de Tehnologie – Business Applications, CyberSecurity si Managed Services inregistreaza o evolutie extrem de puternica in sens pozitiv, atat din punct de vedere al afacerilor cat si al profitabilitatii. In mod paradoxal, cresterea cifrelor acestor companii este limitata mai degraba de lipsa resursei umane care sa livreze toate proiectele pe care le castigam, in ciuda recrutarilor masive de anul acesta.

In cazul Fort (brandul care reuneste companiile de securitate cibernetica achizitionate in ultimul an – GRX respectiv ISEC) inregistram o crestere cu 35% a afacerilor (pana la 10.6 milioane lei), aspect care ne-a permis sa acoperim costurile in crestere atat cu echipa tehnica, dar si administrative, generand un profit operational si brut similar cu cel din perioada anterioara – 2.2 milioane lei. Un alt aspect extrem de important si relevant pentru evolutia Fort, este demararea unui proiect cu fonduri nerambursabile, estimat a se finaliza in 2023, in cadrul caruia dezvoltam un produs propriu („own-IP”). Acesta este estimat sa produca venituri recurente incepand cu 2024.

In cazul Optimizor (fosta IT Prepared), cresterea cu 91% a veniturilor (pana la 4.6 milioane lei) a generat o evolutie accelerata (plus 130%) a profitului operational si brut – pana la 2 milioane lei.

Nu in ultimul rand, in cazul Elian inregistram o dublare a veniturilor (pana la 8.5 milioane lei) si o imbunatatire cu 1.2 milioane lei a profitului operational si brut – pana la 1.1 milioane lei.

Pentru Divizia de Educatie, trimestrul 3 din 2022 a păstrat tendința pozitivă de creștere pe care o avem încă de la începutul anului. Astfel, chiar dacă în lunile de vară contractarea și implementarea de training-uri încetinește față de celelalte luni ale anului, am reușit să securizăm o valoare a cifrei de afaceri (proiecte castigate – livrate sau care se aflau in proces de livrare la 30.09 – CLOSED WON) de aproximativ 18 milioane lei, o creștere semnificativă față de anul trecut si in linie cu proiectia bugetata pentru intreg anul.

Cifra de afaceri efectiv facturata in primele 9 luni ale anului a fost de 15.4 mil lei, in crestere cu 90% fata de perioada similara a anului trecut, iar marja bruta generata de divizie a atins valoarea de 6.4 mil lei, cu 55% mai mare vs perioada similara a 2021.

Capitalurile proprii si-au continuat evolutia semnificativ pozitiva, atingand valoarea de 54.5 milioane lei, in timp ce pozitia de cash a crescut cu 5 milioane lei (31%) fata de perioada comparabila a anului trecut. Cash-flow-ul operational a depasit valoarea de 7 milioane lei, ceea ce, combinat cu vanzarea unei participatii minoritare in dendrio, ne-a permis sa facem noi achizitii de companii in valoare de 15 milioane lei. In cele 9 luni incheiate la 30 septembrie, pozitia de numerar a scazut cu 3 milioane lei, dintre care 2.6 milioane lei reprezinta capital returnat actionarilor sub forma de rascumparari.

Totodata, in luna septembrie am demarat procesul de majorare a capitalului social prin aporturi si creante (din M&A), operatiune prin care tintim sa atragem inca 20 milioane lei ca ‚fresh-equity’. Astfel, daca reusim sa derulam toti pasii operationali inainte de 31.12.2022, capitalurile proprii vor depasi 100 milioane lei.

Intre 30 septembrie si data publicarii prezentului raport, am publicat si o convocare a adunarii generale a actionarilor, pentru a innoi plafoanele de emitere obligatiuni, cu scopul de a refinanta emisiunile cu scadenta in 2023, plus extinderea finantarii disponibile grupului. Consideram ca, in perioade de incertitudine pentru investitori, existenta unui emitent de obligatiuni cu o stare financiara solida, cu cash flow semnificativ an de an, si cu o valoare de equity de 100 milioane lei ar trebui sa fie o optiune interesanta de investit in obligatiuni.

In primele 9 luni ale anului 2022, cotatia Bittnet a inregistrat o scadere de 16%. Volumul total de tranzactionare inregistrat in primele 9 luni a fost de 77.063.824 actiuni, cu o valoare totala a tranzactiilor ce a depasit 45,6 mil lei, valori care confirma statutul de membru al indicelui BET-XT sau ai indicilor FTSE Russel, bazat si pe lichiditatea actiunilor. In luna septembrie am fost informati de catre fondul de investitii Agista Investments ca a depasit pragul de 5% detinere in actionariat, in mod individual, iar impreuna cu Impetum Investments si cu un numar de persoane din manangementul celor doua vehicule de investitii, pragul de 15%. Ne incanta increderea aratata de un jucator institutional planurilor noastre de dezvoltare, si le multumim pe aceasta cale.

In trimestrul 3 am finalizat 2 tranzactii semnificative: achizitia TopTech si 2Net. Ca element de noutate, este pentru prima data cand finantam achizitia de alte companii printr-un imprumut bancar. In paralel am avansat procesele de negociere pentru alte tranzactii care sunt inca in lucru. Daca doar una dintre aceste tranzactii se va incheia cu succes, vom incepe anul 2023 cu o capacitate de a genera business de peste 300 milioane lei. Cautam in continuare tranzactii care sa ne permita sa ne consolidam prezenta atat in activitatea clasica de integrare IT&C, cat si in zona de managed services.

Va invit sa cititi mai multe despre structura grupului si despre rolul activitatii de M&A in atingerea obiectivului de 100 milioane euro cifra de afaceri in Manualul Actionarului.

La fel, daca atingem obiectivul de afaceri de 100 milioane euro (0.5 miliarde lei) in 2024, si daca acestea sunt insotite de o profitabilitate medie pentru industrie de 15%, profitul net rezultat ar fi imposibil de obtinut din cifra de afaceri curenta, indiferent de cat de multa atentie am acorda la nivelul costurilor, sau cata ingeniozitate si maiestrie operationala am putea dovedi.

Ca întotdeauna, va stăm la dispoziție pentru întrebări, la adresa investors@bittnet.ro.

Mihai Logofătu
Fondator și CEO Bittnet Group