Punem la dispoziția investitorilor raportul preliminar sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor.
Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului.
Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!

Scrisoare de la CEO

În primul trimestru al anului 2022, grupul nostru a înregistrat venituri consolidate în valoare de 33.13 milioane lei, în creștere cu peste 64% față de perioada similară a anului anterior, ca urmare a unei combinatii de factori: pe de-o parte am inceput sa livram din „backlog”ul semnificativ inregistrat la finalul lui 2021, iar pe de alta parte schimbarile operationale implementate in ultimele 18 luni, in primul rand in divizia de educatie, au generat cel mai mare numar de noi clienti adusi pe tot parcursul unui an (35 de companii). Ca si in trecut, inceputul de an 2022 reconfirma comportamentul istoric al clientilor din educatie care revin in fiecarenou an si alocabugete in crestere – justificand concentrarea noastra pe atragerea continua de noi clienti. 

O evoluție similară a înregistrat marja brută, care atinge valoarea de 6.5 milioane lei, cu 2.5 milioane mai mult decât în 2021. Rezultatul operațional s-a îmbunătățit cu 550 mii lei, înregistrând in premiera o valoare aproape de zero: minus 25 mii lei. Corecția cotațiilor bursiere ale deținerilor noastre (CODE, AST) în perioada analizată generează o pierdere financiară de 3.1 milioane lei (versus profit financiar de 250 mii lei în Q1 2021), astfel încât rezultatul brut al perioadei este o pierdere de 3.5 milioane lei. 

Din perspectivă anualizată („ultimele 12 luni”), evoluția rezultatelor este una similară, care reconfirmã capacitatea grupului nostru de a crește veniturile și profitabilitatea: veniturile consolidate se ridică la 125 milioane lei, în creștere cu aproape 16% fata de perioada anterioara iar marja bruta la 26.9 milioane lei, în creștere cu 32% În acest timp, profitul operațional a avut o evoluție pozitivă de 90% atingând valoare de 7.9 milioane lei.

În timpul primului trimestru compania a aniversat 15 ani de existență și totodată de dezvoltare accelerată fiind prima companie de servicii IT listată la Bursa de Valori București. În cei 7 ani de la listare, Bittnet a înregistrat o rata medie anualizata de creștere (CAGR) de 45% la nivelul veniturilor, una de 57% la nivelul activelor, 80% la nivelul capitalurilor proprii, una de 100% a profitului, si un ROE mediu anual de peste 40%.

Elementul cel mai important în această perioadă este, în opinia noastră, faptul că am finalizat negocierile pentru investițiile în TopTech si 2Net Computer, care se vor alatura Dendrio în segmentul de Cloud & Infrastructure, după ce tranzacțiile obțin autorizarea Consiliului Concurenței. Astfel, Dendrio devine un integrator cu capacitate de generare de venituri („earnings power”) de peste 200 milioane lei anual și care a demonstrat deja că poate susține pe termen mediu un ritm de creștere de peste 20% anual.  

Această combinație de factori ne întărește încrederea în ținta de venituri propusă de 500 milioane lei la finalul anului 2024.  

Dacă anul 2021 a debutat sub semnul relansării economice atât pe plan local cât și pe plan internațional, în anul 2022 conflictul militar din Ucraina a marcat un nou moment de criza, vizibil inclusiv pe piețele de capital. Această desfașurare de evenimente a plasat în plan secundar pandemia Covid și a forțat liderii de business să regândească încă o dată planurile de business acordand o atentie sporita zonei de securitate cibernetica.

Dacă în ultimul an conversațiile cu clienții noștri au evoluat de la ideea de “supraviețuire” către ideea de “construcție în noua realitate”, interesul pentru reinventare digitală ocupând practic cea mai mare parte a timpului observăm în ultimele săptămâni o preocupare semnificativă pentru creșterea gradului de securizare a activelor digitale.

Clienții înțeleg tot mai bine că investițiile în tehnologie reprezintă o oportunitate pentru a se reinventa și își regândesc planurile și bugetele pentru asta adăugând însă și o componentă mai mare pentru zona de securitate cibernetică. Ca urmare a evoluției conflictului militar din Ucraina vedem tot mai multe preocupări și nevoi în zona cibernetică iar companii private (ex Rompetrol) dar si publice ( wesbites ale guvernului și MAPN) devin ținte ale atacatorilor.

La nivelul Grupului putem spune că, în prezent, nu resimțim noua criză geo-politică provocată de razboiul din Ucraina, cererea de servicii și soluții IT fiind consistentă la nivelul fiecărei companii. Funcționăm însă în contextul post-pandemic care a marcat ultimii 2 ani, respectiv termene extinse de livrare pentru componentele hardware, care atrag la rândul lor o întârziere în livrarea serviciilor de infrastructură. În rezultatele trimestrului 1 o contribuție semnificativă o au proiectele de tip “backlog” câștigate și semnate în 2021 dar ale căror temene de livrare au condus la finalizarea acestora în prima parte a anului 2022.

Pentru Divizia de Tehnologie primul trimestru al anului 2022 a început conform așteptărilor comunicate si in raportul anual pentru 2021: o cerere susținută pentru toate tipurile de servicii oferite – implementarea de infrastructuri IT complexe, cybersecurity, servicii de tip managed, aplicații pentru mediul de afaceri si aplicații software și de Inteligenta Artificiala.

Putem spune că în acest moment nu resimțim noua criză geo-politică provocata de razboiul din Ucraina, cererea de serviciiși soluții IT fiind consistenta. Funcționăm însă în contextul post-pandemic care a marcat și anul anterior, respectiv termene extinse de livrare pentru componentele hardware, care atrag la rândul lor o întârziere in livrarea serviciilor de infrastructură. Cu alte cuvinte, observăm o menținere a unui volum crescut de contracte semnate, dar a căror livrare și facturare poate fi semnificativ mai consistenta decât în perioada anterioară. Am început implementarea unor strategii prin care dorim să atenuăm acest efect – strategii descrise in capitolul privind activitatea Diviziei de Tehnologie care vom aminti în cele ce urmează.

In continuarea trendului descris in cursul anului 2021, in perioada analizata ponderea serviciilor in cadrul veniturilor diviziei a inregistrat o crestere semificativa datorata nevoii clientilor pentru imbunatatirea infrastructurii IT in conditiile continuarii intarzierilor pe lantul de livrare a echipamentelor din cauza crizei semiconductorilor – in T1 2022 serviciile au inregistrat valoarea de 9.36 milioane lei, in crestere cu 130% fata de T1 2021.

In acest context, divizia de tehnologie a inregistrat un rezultat solid, in linie cu asteptarile bugetate, realizand venituri de 28,5 milioane lei, in crestere cu aproape 60% fata de Q1 2021. Marja bruta a crescut cu 61% comparativ cu perioada similara a anului trecut, datorita ponderii crescute a serviciilor cu valoare adaugata mare in veniturile diviziei, ceea ce a dus la cresterea cu 133% a profitului operational, pana la valoarea de 665 mii lei.

La finalul primului trimestru din 2022 Divizia de Educație a realizat aproximativ 30% din țintele stabilite în bugetul pentru acest an, ceea ce reprezintă cel mai bun inceput de an de pana acum si asta ne face să fim optimiști in realizarea obiectivelor anuale asumate. Deocamdată nu au fost identificate implicații semnificative generate de războiul din Ucraina sau creșterea dezechilibrelor financiare din economie. Totodata continua sa creasca numarul de companii straine care deschid centre de servicii IT in Romania, companii care cauta sa angajeze si sa investeasca in dezvoltarea abilitatilor tech si human ale echipei.

La începutul anului am avut prima noastră conferință națională – FORESIGHT 2022 – în care am discutat și clarificat strategia pe acest an, am învățat și ne-am ascultat clienții și partenerii de tehnologie. Ca urmare, am dezvoltat IT Evolve Toolkit care are ca scop oferirea de conținut relevant și de actualitate către Buyer Personas pe care echipele noastre îi targetează în vederea generării de leaduri. În felul acesta ne asigurăm că ne creștem baza de prospecți și că facem, în paralel, construire de brand awareness.

În primul trimestru din 2022 echipa de Marketing și Product management a continuat să optimizeze modelul de generare de lead-uri și brand awareness prin dezvoltarea de conținut. Prin activitatea continuă de menținere la zi a conținutului de pe website, prin acțiuni continue de SEO și Pay-Per-Click, prin campanii de produs dedicate vendorilor din portofoliu echipa a generat 127 MQL (Marketing Qualified Leads) dintre care 68 (54%) au fost calificate și au fost transferate în echipa de Business Development.

Am livrat un număr de 130 de clase pentru un număr de 1114 de cursanți, ceea ce corespunde unei medii de aproximativ 9 studenți/ clasă. În livrarea acestor clase au fost implicați 26 de traineri colaboratori Bittnet, obținând o medie a punctajului acordat de cursanți pentru prestația lor de 4,62 din 5.

In paralel am continuat sa extindem portofoliul de produse si servicii, adaugand un nou vendor in portofoliu – EC Council.

Din punct de vedere financiar, aceasta inseamna vanzari de 4,57 milioane lei, in crestere cu 120% fata de perioada similara a anului trecut. Marja bruta a crescut cu 64% pana la 1,58 milioane lei, iar pierderea operationala caracteristica Q1 s-a redus cu 21% , pana la valoarea de 690 mii lei.

La momentul trecerii pe Piața Principală în iunie 2020, am promis acționarilor că grupul Bittnet va derula afaceri de 100 milioane EUR la finalul anului 2024 iar aceste ambiții se bazează și pe investiții de tip M&A, nu doar pe creșterea organică. De aici rezultă și preocuparea sporită din ultimii ani pentru această activitate. Am construit o practica in zona de M&A atat pentru etapa de tranzactie dar mai important este ca am imbunatatit partea de integrare post tranzactie.

Procesul de extindere prin investitii si achizitii a continuat in primul trimestru din 2022, in care pe de-o parte am semnat doua noi contracte de investitii „mari” – TopTech si 2Net, companii care se vor alatura Dendrio in cadrul segmentului de business „Cloud & Infrastructure”, ducand dimensiunea integratorului rezultat din aceste tranzactii la aproape 200 milioane cifra de afaceri cumulata pentru 2022. In prezent aceste tranzactii sunt supuse avizului din partea Consiliului Concurentei. Estimarea noastra este ca aceste tranzactii se vor finaliza in decursul lunii iunie iar rezultatele financiare consolidate se vor observa incepand cu trimestrul 3.

Lucram in continuare in mod activ la a cauta, identifica, negocia si implementa atat tranzactii semnificative din punct de vedere al dimensiunii, cat si achizitii „bolt on” pentru fiecare din liniile de business.

Activitatea noastra pe piata de capital nu a inregistrat evenimente semnificative in T1 2022, insa urmeaza a fi interesanta in continuarea anului 2022. O parte din asta se datoreaza unui grup de actionari bine intentionati, care privesc investitia in actiunile BNET cu mindset-ul corect, de proprietar pe termen mediu si lung, care au sugerat ca decontarea urmatorului plan de optiuni (SOP2020) printr-o operatiune de rascumparare de actiuni din piata. Desi acesti actionari nu au putut coagula un numar de drepturi de vot de 5% pentru a introduce acest punct pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, in spiritul dialogului si deschiderii fata de actionari, consiliul de administratie a inclus pe ordinea de zi o astfel de propunere, iar actionarii au aprobat-o, ceea ce inseamna ca in perioada urmatoare vom derula o oferta publica de rascumparare, la un pret de 0.34 lei pe actiune.

Totodata, adunarea generala a aprobat derularea unei oferte publice de actiuni preferentiale – un instrument financiar ce va aduce investitorilor un dividend prioritar ce beneficiaza de un accelerator de 1.75 fata de procentul de capital pe care actiunile il reprezinta. Suplimentar, aceste actiuni vor beneficia de un prag minim al dividendului prioritar – in valoare 0.05 lei pe actiune, adica un randament al dividendului de aproximativ 7%, tinand cont de pretul tintit pentru emisiune. In ultimul rand, tinand cont ca dividendul poate creste pana la pragul superior de 0.1 lei pe actiune, estimam ca pretul acestor actiuni se poate dubla in timp.

Tot in Adunarea Generala din 20.04.2022 a fost aprobata si o operatiune similara cu cele din anii anteriori, care va permite actionarilor de la data de inregistrare (21 iulie) sa opteze intre a primi o distributie cash de 15 lei la fiecare 1000 actiuni detinute sau sa primeasca 1 actiune gratuita pentru fiecare 10 detinute. Actionarii care opteaza pentru distribuita cash nu doar ca primesc o distributie cu un randament al dividendului de peste 4.5%, dar sustin in acelasi timp compania pentru a isi putea indeplini obligatii viitoare de plata cu actiuni intr-un mod profitabil pentru toti actionarii.

Anul 2022 a început bine și ne concentrăm să îl facem să continue în aceeași notă.
Ca întotdeauna, vă stăm la dispoziție pentru întrebări la adresa investors@bittnet.ro.

Mihai Logofătu,
Fondator și CEO Bittnet Group