Punem la dispoziția investitorilor raportul preliminar sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor.
Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului.
Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!

Scrisoare de la CEO

In anul 2021 am incheiat cel de-al 15 an de activitate si am continuat traditia de a ne depasi in fiecare an rezultatele anterioare. Din punct de vedere financiar, 2021 este cel mai bun an din istorie: veniturile consolidate inregistreaza valoarea de 112,6 milioane lei, in crestere cu 3% fata de anul anterior, marja bruta a crescut cu 14% pana la 24,5 milioane lei, profitul operational este de 7,3 milioane lei, cu 24% mai mare decat anul anterior, iar profitul brut atinge valoarea de 16,2 milioane lei, de 11 ori mai mare decat in 2020.

Aceste cifre vin in continuarea evolutiei pozitive din 2020, cand profitul operational crescuse de 5 ori fata de 2019, iar cel net crescuse cu 5,5 milioane lei, confirmand strategia de crestere continua pe care am propus-o inca de la listare: profitul anului 2021 este mai mare decat intreaga cifra de afaceri anuala din oricare dintre primii 10 ani de existenta ai Bittnet. Este evident ca nu am fi putut extrage 15 milioane lei profit nici macar dintr-o companie cu afaceri de 21 milioane (valoarea inregistrata in anul 2017). Faimosul citat al lui Bill Gates ca oamenii subestimeaza ce se poate face in 10 ani, este mai valabil ca oricand.

Discutia privind rezultatele financiare nu este completa fara a adresa doua puncte suplimentare. Primul aspect este cash flow-ul operational: suntem in al cincilea an consecutiv in care acesta este pozitiv, cu o valoare semnificativa – 4,25 milioane lei. Acesta completeaza imaginea data de pozitia financiara solida, cu 23,4 milioane lei rezerve de cash, capitaluri proprii care depasesc in premiera suma de 55 milioane lei, iar datoriile la furnizori acoperite mai mult decat 1:1 de creantele asupra clientilor (28 milioane creante versus 24 milioane datorii).

Al doilea aspect este diferenta semnificativa a contributiei profitului financiar la profitul brut: daca in anii anteriori activitatea financiara genera costuri, care se scadeau din rezultatul operational, generand un profit brut mai mic decat cel operational, in 2021 investitiile facute in anii anteriori au dat roade – generand profituri financiare care au sporit profitul generat din activitatea curenta: 9.1 milioane lei profit financiar alaturi de 7.3 milioane profit operational.

Credem ca o activitate investitionala derulata cu succes poate amplifica semnificativ atat planul de crestere al grupului, cat mai ales sa genereze o stare de antifragilitate a acestuia. Reglementarile contabile prevad strict cum se contabilizeaza rezultatele investitionale, avand potentialul de a genera uneori “pe hartie” fluctuatii semnificative ale acestor valori, intr-un fel foarte diferit fata de cum se asteapta in mod natural investitorii ca aceasta activitate sa fie contabilizata. Va invit sa cititi mai multe in capitolul Prezentarea Contului de Profit”.

Vom continua sa investim sustinut si in alte companii, conform strategiei programatice de M&A, ceea ce va genera si in viitor diverse fluctuatii ale profiturilor financiare. Aceste rezultate nu vin niciodata liniar, si nu sunt menite sa inlocuiasca activitatea operationala – nu suntem un fond de investitii. In schimb, reprezinta rezultatul modului cum construim fiecare parteneriat, fiecare investitie, si cum ne pozitionam – small downside, infinite upside.

Sugeram actionarilor sa analizeze atat activitatea operationala, cat si meritele activitatii de investitii (sau “alocare de capital”) – in cei 7 ani de la listarea pe BVB, am generat pentru investitori un randament anualizat de peste 40% al sumelor investite. Exista premise ca acest track record pozitiv sa continue si in viitor, fara a face nicio estimare sau promisiune asupra valorii efective a randamentelor.

Activitatea operationala in 2021

Odata cu extinderea numarului de companii si de produse din portofoliul diviziei de Educatie, aceasta are in prezent doi piloni esentiali: Technical Skills (care cuprinde activitatile Bittnet Training si Computer Learning Center) si Human Skills (care cuprinde activitatile Equatorial si The e-Learning Company).

In ambele cazuri, anul 2021 a fost caracterizat prin continuarea proceselor transformative incepute in 2020 ca urmare a noii realitati – „low touch economy”, care a produs rezultate semnificative incepand cu 2021. Ca dovada, in anul trecut am generat cu 50% mai mulți clienți noi fata de anul 2020, clienți care ne asteptam sa cumpere și în anii următori, implicit cu venituri ulterioare anuale mai mari (asa cum indica datele istorice). Procesul de atragere de noi clienti incepe cu oferirea de continut in campanii de marketing.

În 2021, site-urile noastre www.bittnet.ro, www.ctrln.ro si www.devopsartisan.com, au fost accesate în total de peste 180 mii de vizitatori, iar campaniile noastre digitale au fost vizualizate de aproape 5 milioane utilizatori. Acestea au generat peste 4.000 de descărcări si peste 500 de MQL (Marketing Qualified Leads).

In zona de dezvoltare continua a parteneriatelor strategice, mentionam ca din august am devenit partenerul strategic de educație al ANIS (Asociația Patronală a Industriei Software) și am livrat deja un prim webinar pentru specialiștii de L&D ai companiilor membri ANIS. Suplimentar, am introdus in portofoliu cursuri noi din zona de IT Service Management de la vendorul Peoplecert și am dezvoltat cu instructorii noștri traininguri adaptate cerințelor pieței și nevoile clienților în zona de security, ceea ce se potriveste „manusa” cu achizitia in Computer Learning Center.

Numarul total de studenti instruiti in 2021 a fost 4.221, cu 3% mai mare decat in 2020, dar mixul a fost putin diferit, numarul total de studenti instruiti in Human Skills evoluand pozitiv de la 640 la peste 1.000, in timp ce numarul de cursanti instruiti in cursuri de Tech Skills a scazut de la 3.450 la 3.200, datorita concentrarii pe produsele Microsoft si DevOps Artisan (produse al carui numar de studenti in clasa este natural mai mic) a generat o scadere a mediei de cursanti pe clasa la 9,8 in 2021 versus 10,5 in 2020, in conditiile in care numarul de clase este similar (326 in 2021 versus 321 in 2020). In medie asta inseamna peste 6 cursuri /saptamana, simultan.

Din punct de vedere financiar, in Q4 am recuperat decalajele pe care le aveam in trimestrele anterioare, veniturile diviziei de educatie depasind cu peste 10% anul anterior. Cresterea accelerata a costului cu resursele umane a generat o scadere a cu 7% a marjei brute, dar si a costurilor fixe, alaturi de cresterea investitiei in marketing, astfel ca rezultatul operational la nivel de an al diviziei este o pierdere de 300 mii lei – este pentru prima (si, credem, ultima) data in istoria companiei cand inregistram o astfel de situatie.

Dacă ar trebui să descriem într-o singură frază anul 2021, cu siguranță putem spune că acest an a fost un an al contrastelor. Pe de-o parte pentru întregul mediul de afaceri (local dar și global) 2021 a fost un an al speranțelor – de depășire a crizei sanitare, de stopare /depășire a efectelor acesteia și, de ce nu, de intrarea într-o nouă normalitate, respectiv creșterea stabilității și a predictibilității afacerilor. Pe de altă parte această speranță a fost dublată de o realitate mult mai ”indecisă”, mai nepredictibilă, în care valurile pandemice succesive, instabilitatea politică locală dar și efecte mult mai profunde ale crizei la nivel global și-au manifestat prezența în continuare.

În acest context de predictibilitate scăzută, divizia de tehnologie a grupului Bittnet a reușit să capitalizeze anumite trenduri pentru a obține atât o creștere semnificativa a marginii brute generate, de la 13,7 la 17,3 milioane lei, atragand deci si o creștere semnificativă a profiturilor operaționale, 7,7 milioane lei – cu 167% mai mult decat in 2020, în condițiile unei cresteri marginale a cifrei de afaceri.

Elementele operationale ce merita mentionate aici sunt:

  • Creșterea semnificativă a proiectelor generate în 2021 cu livrare amânată pentru 2022, generate de termenele lungi de livrare ale echipamentelor hardware – asa numitul „backlog”. Dacă la finalul anului 2020 vorbeam de un volum de 5 milioane RON aflate în această situație, la finalul 2021 avem un volum de peste 40 milioane RON în aceasta categorie.
  • Creșterea volumului de servicii. Pentru a contrabalansa impactul adus de întârzierea în livrarea de echipamente, ne-am concentrat pe proiectele cu componentă semnificativă de servicii – acestea având o creștere de peste 45% față de 2020.
  • Dispariția unei sezonalități clare – prelungirea proiectelor către 2022 ne permite intrarea în noul exercițiu financiar cu un volum consistent de proiecte câștigate (”pipeline”) care însă vor fi distribuite (în funcție de livrările de echipamente) pe parcursul întregului an.
  • Extinderea contractelor existente inclusiv la nivel regional – o nouă companie din portofoliul clientilor mari a decis să beneficieze de expertiza Dendrio si a companiilor din divizia de tehnologie a Bittnet pentru extindere regională. Proiectul este cu atât mai important cu cât s-a realizat și o tranziție către tehnologia de cloud și servicii de tip managed – IT Prepared (companie nou intrată în grupul Bittnet) preluând administrarea și optimizarea proceselor IT. Suntem convinsi ca pe viitor vom întâlni din ce în ce mai multe companii localizate in Europa de Est care vor urma un model similar de extindere.
  • Implementarea unui proces de vânzare bazat pe ”Buyer Journey” dupa modelul inițiat de divizia de educație. Peste 600 de companii au fost contactate doar la nivelul Trimestrului 4, cu o rată de conversie de 11% (outbound) respectiv de 19% (inbound).
  • Echipa de Customer Success, lansată la finalul anului 2020 – a devenit operațională în 2021, fiind apoi completata de Project Management Office – la nivelul întregului grup Bittnet dar cu un impact semnificativ în procesele de livrare ale Dendrio. În prezent acest departament numără 5 persoane.
  • Nu în ultimul rând, este important de menționat creșterea numărului de proiecte livrate. Și în 2021 numărul de proiecte livrate a crescut cu peste 11% față de 2020, confirmând faptul că platforma operațională dar și procesele de livrare ale Dendrio sunt scalabile.

Activitatea de investitii

Ca si in anii anteriori, si in 2021 am derulat o operatiune de majorare de capital cu aporturi noi in numerar si cu discount pentru investitori, care a inregistrat din nou rata de succes de 100%. Astfel, am atras prin mecanismele pietei de capital o finantare totala de 10,4 milioane lei, pe care am folosit-o in doua directii: reducerea gradului de indatorare (prin rambursarea anticipata a emisiunii de obligatiuni BNET22) si pentru finantarea unor proiecte de M&A.

In calatoria catre obiectivul anului 2024: afaceri de 500 milioane lei, ne bazam alaturi de transformarea operationala (in sensul alinierii proceselor interne la calatoria de cumparare a clientilor nostri in noua realitate de piata – „low-touch economy”), dar si pe un amplu program de investitii de tip M&A care vizeaza consolidarea portofoliului actual dar si extinderea catre piata din CEE si catre domenii strategice, software, cybersecurity si managed services.

Anul 2021 a fost si cel mai activ din perspectiva proiectelor de M&A.
Am finalizat 5 investitii:

  • IT Prepared finalizat in T3 si care este prima investitie in zona de managed infrastructure services.
  • Nenos&Nonlinear finalizat in T3 care consolideaza pozitia in divizia de dezvoltare software, patrunzand totodata si in sectorul inteligentei artificiale.
  • CLC – prin care se consolidează divizia de Educație și se extinde portofoliul de certificări, in special în sectorul securității cibernetice.
  • ISEC si GRX sunt doua tranzactii care marcheaza o nouă etapă majoră de dezvoltare a grupului nostru deoarece odată cu acestea se naște o nouă divizie în cadrul Bittnet Group, cea de securitate cibernetică.

La momentul publicarii acestui raport suntem in faze avansate de negociere cu inca 3 proiecte comunicate si aprobate de actionari – Servodata, Datascript si TopTech. Aceste proiecte continua investitiile facute in 2020 in companiile Equatorial, Softbinator si The eLearning Company. In afara de capitolul “Structura Grupului” din acest raport, va sugerez sa accesati frecvent si pagina de internet privind “Structura Grupului” de pe site-ul nostru de relatie cu investitorii, fiindca aceasta structura se afla intr-o continua evolutie.

Inchei discutia despre activitatea de M&A derulată deja in 2021 prin mentionarea primului exit prin vanzarea diviziei de software Audodesk, parte din compania Dendrio, catre compania Graphein, pentru suma de 2,2 milioane de lei, sumă egala cu cea platita in 2017 pentru intreaga companie Gecad Net (actualmente Dendrio).

In acelasi sens, in ultimele zile ale anului, am atras langa noi un numar de investitori in cadrul companiei GRX, prin vanzarea unei participatii de 14%, pentru suma de 3.47 milioane lei.

In relatia cu autoritatile pietei de capital am inregistrat o premiera – cea de-a doua viza primita succesiv pe un Document Universal de Inregistrare ne ofera statutul de “Emitent Frecvent”, ceea ce ar trebui sa usureze derularea de orice tip de oferta in viitor.

Lichiditatea actiunilor a ramas una sporita – inregistrand valoarea medie de 5-6 milioane lei lunar. Pana la finalul anului numarul de actionari a crescut depasind 4.100 persoane fizice si juridice, dintre care 12 fonduri de investitii, alaturi de 60 investitori persoane juridice.

Perspective de viitor

Acum 3 zile – pe 22 februarie 2022 – Bittnet a implinit 15 ani de la infiintare, iar in aceasta perioada am parcurs 3 cicluri de dezvoltare si am traversat doua perioade de criza, cea din perioada 2008-2010 si actuala criza Covid.

Am incheiat primul ciclu de crestere in 2011 odata cu investitia lui Razvan Capatina. Cel de-al doilea ciclu de crestere 2012-2014 s-a incheiat odata cu listarea pe piata AeRO, moment in care am devenit prima companie publica de IT din Romania. In acest ciclu, intre 2015 si 2020 am atras peste 10 milioane EUR, sub forma de capital dar si imprumuturi, cu ajutorul carora am finantat odezvoltarea accelerata, inclusiv primele tranzactii de tip M&A. In 2020 odata cu trecerea pe Piata Principala s-a incheiat si cel de-al treilea ciclu, moment in care ne-am asumat pentru finalul anului 2024 obiectivul de a deveni un grup regional de servicii in tehnologie cu afaceri totale de peste 500 milioane lei.

Consideram ca din postura unei companii cu afaceri de 500 milioane lei este mult mai usor sa generam profitabilitate mai mare in termeni nominali decat este in cazul unei companii de 100 milioane lei. Totodata, atingerea obiectivului de afaceri de 500 milioane RON in 2024, insotita de o profitabilitate medie pentru industrie de 15% ar genera un profit net imposibil de obinut din cifra de afaceri curenta, cu oricata atentie la costuri, ingeniozitate si maiestrie operationala. Pe de alta parte, o astfel de companie, evaluata chiar si la doar 10x profitul, sau doar 1x venituri, tot ar valora de 3-5 ori mai mult decat in prezent.

Profit de ocazie pentru a va aduce aminte despre Manualul Actionarului, in care detaliem atat viziunea de crestere, cat si modul in care conducem activitatea companiei, spre obiectivul de 500 milioane lei cifra de afaceri.

In toti acesti ani importanta industriei de IT a crescut in toate sensurile iar contributia acesteia in formarea PIB a depasit pragul de 7% urmand sa atinga un prag de 10% pana la final de 2025. Fenomenul s-a accelerat in ultimele luni cand pandemia a scos in evidenta nevoia organizatiilor publice si private de a se reinventa prin tehnologie si implicit nevoia de a forma competente digitale in randul angajatilor. Conform indexului DESI care masoara gradul de digitalizare la nivelul tarilor din UE, Romania se claseaza pe locurile din urma atat la capitolul care masoara nivelul de maturitate digitala din randul companiilor private si publice cat si la pilonul care masoara nivelul de abilitati digitale de baza si avansate in randul angajatilor din companii.

Piata de IT-isti a trecut oficial de pragul de 200.000, conform unui studiu recent publicat de ZF, respectiv un numar dublu fata de acum 10 ani; tendinta se va mentine in industrie si in urmatorii 10 ani, iar nevoia de specialisti va conduce la o dublare a numarului de specialisti.

Ambele zone detaliate mai sus ne dau increderea ca „activam in industria corecta”, si ne indica potentialul de piata pentru cele doua divizii ale grupului Bittnet pentru perioada 2022 – 2024:

  • pentru Divizia de Educație, întrucât angajații, pentru a răspunde mai bine nevoilor pieței, se află într-un proces continuu de reconversie profesională. În acest sens, programele și inițiativele aflate pe agenda noastră precum proiectul de reconversie națională CTRL+N sau platforma internațională DevOps Artisan au fost lansate anticipat, iar astăzi, suntem mai bine poziționați să răspundem nevoilor din zona de dezvoltare a abilităților digitale,
  • pentru Divizia de Tehnologie, deoarece organizațiile își continuă drumul către digitalizare, forțate de adaptarea la noul context cu finanțare provenind fie din resurse proprii, fie din accesarea programelor guvernamentale susținute cu fonduri UE.

Atmosfera interna, care in sine constituie un factor motivational pentru performanta proiectelor noastre, se va imbunatati in acest an, in luna martie ne vom muta intr-un sediu nou – One Cotroceni Park – conceput dupa standarde actuale. Echipa va continua sa creasca si in 2022, dupa ce in 2021 ni s-au alaturat 60 de noi oameni. Odata cu noul sediu, vom putea fi cu totii sub acelasi acoperis, marind sansele de integrare a actualelor M&A si de a gasi sinergii potentiale intre companiile din grup.

Legat de activitatea propusa pentru anul 2022 pe piata de capital, ca urmare a sugestiei actionarilor, intentionam ca in AGA din aprilie vom include pe ordinea de zi a unui punct de vot privind decontarea planurilor de optiuni prin programe de rascumparare de actiuni din piata, dar si o operatiune de majorare de capital cu creante si aporturi, pentru a indeplini obligatiile de plata fata de creditorii din tranzactiile M&A incheiate.

Suplimentar, vom analiza din nou oportunitatea derularii unei oferte de actiuni preferentiale pentru a atrage capital in cadrul grupului Bittnet, fara a genera diluarea drepturilor de vot, si listarea separata a uneia sau a doua dintre entitatile din grup. Ne referim aici la entitatile din grupul de CyberSecurity si Cloud&Infrastructure.

Cel mai probabil, tinand cont de actualul pret al actiunii si de lichiditatea deja existenta, nu vom propune o distributie noua de actiuni gratuite, ci doar operatiunea deja ‚patentata’ de distribuire a unei actiuni gratuite, pe care actionarii pot opta sa o lase la dispozitia societatii in vederea deocntarii planurilor obligatiilor viitoare, fiind recompensati cu o distributie cash. Intentionam ca anul acesta sa propunem o distributie cash pe actiune tezaurizata mai mare decat anterior, de aproximativ 0.2 lei.

În încheiere, vă invit să citiți în detaliu despre rezultatele Grupului nostru în următoarele pagini sau secțiuni, dacă parcurgeți o versiune digitală a raportului nostru financiar. Ca întotdeauna, rămânem deschiși să primim feedback-ul vostru sau să răspundem la orice întrebări, la adresa de email: investors@bittnet.ro.

Mihai Logofătu,
Fondator si CEO Bittnet Group