Investitii in companii listate

Suplimentar fata de companiile listate anterior, in care avem pozitii semnificative, ce se contabilizeaza prin regulile IFRS de consolidare, grupul nostru detine si cateva investitii in companii listate, pornind de la filozofia „buy stock in businesses that you would like to own yourself”. Credem ca este mai util să deținem o porțiune mai mică dintr-o companie care ne place decât să nu deținem nimic.

În schimb, standardele IFRS de consolidare obliga la contabilizarea acestor detineri prin contul de profit si pierdere, ca si cum am cumpara efectiv actiunile la inceputul fiecarui trimestru si le-am vinde in ultima zi a trimestrului, in mod repetat, in fiecare trimestru. Cu alte cuvinte, aceste fluctuatii sunt inregistrate in contabilitatea noastra „beneficiind” de multiplicatorii specifici pietei de capital. Uneori aceste fluctuatii vor creste rezultatul brut si uneori il vor scadea. Ce este important de avut in vedere este ca abilitatea noastra de a ramane pe termen lung langa companiile in care am investit ne va oferi pe acest termen lung mai multe oportunitati de a marca profit efectiv din aceste investitii decat pierderi.

Un exemplu edificator este investitia noastra in Safetech, in octombrie 2020. Actiunile SAFE au crescut de 15 ori intre momentul investitiei noastre si momentul curent. Din punct de vedere al cash-ului, am investit 290.000 lei la momentul plasamentului privat si am primit pana acum 2.500.000 lei cash, iar detinerile noastre actuale in actiunile SAFE sunt evaluate, in continuare, la peste 600.000 lei. Cu alte cuvinte, desi contabilizarea IFRS arata diverse valori la diverse momente, aceasta investitie este deja una care a adus un profit “marcat” de 760%, care nu poate decat sa creasca.

Investitia in actiunile CODE se afla intr-o situatie foarte similara, in Q3 2021, grupul nostru recuperand cash peste doua treimi din suma cash efectiv investita, in timp ce detinerea actuala valoreaza peste 15 milioane lei.