Rezultatul financiar și profit brut

In afara de cele doua linii de business, compania inregistreaza si activitati de coordonare a grupului de companii, de asigurare a finantarii prin mecanisme bursiere, si anumite cheltuieli estimate conform standardelor IFRS (ajustare despre care am mai explicat si in rapoarte anterioare ca nu este cash, si despre care consideram ca nu ar trebui sa se regaseasca in situatia rezultatului global), dar si venituri sau cheltuieli aferente investitiilor „mark to market” (companii in care nu avem 20% din dreptul de vot).

Astfel, in cursul primelor 9 luni ale anului curent:

  • Ajustarile IFRS privind SOP au scazut la 734 mii lei (versus 1,2 milioane anul trecut)
  • Cheltuielile cu dobanzile (bancare si obligatare) au scazut la 2,47 milioane lei versus 2,74 milioane lei in 2020
  • Inregistram venituri din diferente de curs valutar de 57 mii lei versus o pierdere de 200 mii lei in 2020
  • Valoarea investitiilor „mark to market” a crescut cu 7 milioane lei, in timp ce anul trecut era zero. Aceasta cifra contine in special investitia in Softbinator, alaturi de Safetech si Arctic Stream.

In total, rezultatul financiar este deci un profit de 4,7 milioane de lei in perioada analizata, comparativ cu o pierdere de 2,8 milioane anul trecut. Acestei valori se adauga valoarea de 656 mii lei – partea de profit aferenta noua din profiturile companiilor in care avem interese minoritare, dar peste 20%. Anul trecut acest element indica o pierdere de 300 mii lei.

Combinatia acestor elemente genereaza un profit brut de 10,8 milioane lei, versus o pierdere de 910 mii lei anul trecut – adica o imbunatatire de peste 12 ori a profitabilitatii – si un profit net consolidat la nivelul Grupului de 9,75 milioane lei.