Punem la dispozitia investitorilor, in premiera, raportul semestrial sub forma de pagina web, usor de urmarit si navigat doar la sectiunile relevante pentru fiecare cititor. Folositi Meniul din dreapta pentru a naviga intre sectiunile raportului!

Va invitam sa ne transmiteti parerea despre acest format de raportare la adresa de email investors@bittnet.ro

Mesaj de la CEO  

Acesta este primul raport periodic pe care îl publicăm de la transferul pe Piața Principală a Bursei de Valori București – moment, de altfel, foarte așteptat de mulți dintre investitorii noștri. Este, fara indoiala, evenimentul major al acestei perioade, data de 3 iunie marcand inceputul unei noi etape de dezvoltare  pentru grupul Bittnet.

In prima luna de tranzactionare am constatat o dublare a lichiditatii zilnice fata de piata AeRO, dar si aparitia a 3 fonduri deschise de investitii in actionariat, alaturi de alte 3 companii de investitii. Totalul actionarilor in compania noastra a depasit 2,100 la data redactarii acestui raport, un reper important pentru noi care  confirma increderea acestora in planurile de dezvoltare pe care ni le-am asumat.

Evolutia noastra pe piata de capital, in ciuda volatilitatilor de pe piata internationala si locala din prima jumatate a anului 2020, a adus actionarilor un castig de 17% fata de o pierdere de aproximativ 10% inregistrata de indicele BET-TR. Totodata, actionarii care au participat la operatiunea de majorare de capital derulata in perioada martie – aprilie 2020 au inregistrat un randament de aproape 52% pana la finalul primului semestru al anului curent.

Desigur, aceasta lichiditate crescuta nu ar fi fost posibila fara existenta unor actionari care au crezut in proiectul Bittnet incepand cu anii de debut de pe piata AeRO; acestia au marcat astfel profituri semnificative odata cu transferul pe Piata Principala. Dorim sa le multumim pentru increderea de pana acum si pentru sporul de lichiditate oferit in piata, ceea ce credem ca ne apropie si mai mult de includerea in indicii importanti ai pietei de capital din Romania

Majorarea de capital derulata in perioada martie-aprilie  s-a incheiat cu rata de subscriere de 100% ceea ce consideram ca este un succes deosebit in contextul in care prima jumătate a anului 2020 a fost marcată de multiple  evenimente semnificative atât la scară globală cât și locală, cauzate de pandemia COVID-19 .

Diversele studii de piata efectuate in aceste luni privind impactul COVID-19 asupra mediului de business din Romania scot in evidenta ca un procent de peste 50% dintre companii sunt fie sever impactate (sectoare intregi intrerupand partial sau chiar total activitatea economica) fie estimeaza scaderi ale veniturilor in 2020 cu valori procentuale intre 10 si 20% fata de anul 2019. In acelasi timp peste 1 milion de oameni si-au pierdut locul de munca cu precadere in sectoarele cele mai afectate de impunerea masurilor de reducere a raspandirii virusului.

Si pentru noi ca emitent, aceasta a fost o perioadă plină de eforturi intensificate și de adaptare la noua realitate a muncii, aspecte pe care vi le aducem in atentie in continuarea raportului. Am mutat cea mai mare parte a activitatilor in spatiul online (live virtual), inca din primele zile ale lunii martie continuand sa livram sesiunile de training catre clienti din Romania cat si catre piata internationala. In acelasi timp in divizia de tehnologie activitatile care nu au putut fi livrate prin canale digitale au fost livrate tinand cont de toate masurile de protectie recomandate de autoritati. Astfel ne-am respectat toate promisiunile fata de clienti si  nu au fost inregistrate intarzieri in livrare, dar poate cel mai important, este ca am reusit sa protejam sanatatea membrilor  echipei. Vreau sa le multumesc pe aceasta cale tuturor colegilor pentru eforturile depuse, pentru mobilizarea de care au dat dovada fara de care nu am putea prezenta astazi aceste performante ale grupului.

In acest context de busines extraordinar in primul semestru al anului 2020, Grupul Bittnet a inregistrat o cifra de afaceri de 55.1 milioane lei, in crestere cu 39% fata de H1 2019, si un profit operational de 2.38 milioane lei, in crestere cu 6 milioane lei fata de H1 2019 cand am inregistrat o pierdere operationala de 3.6 milioane lei.

Ambele divizii ale Grupului au inregistrat cresteri  semnificative atat ale veniturilor cat si ale profitabilitatii operationale:

Remarcam aceste rezultate foarte bune pentru conditiile actuale de business dar si prin comparatie cu bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de actionari la inceputul anului. Totodata aceste rezultate marcheaza cel mai bun H1 de pana acum si confirma afirmatiile noastre din ultimii ani referitoare la potentialul de dezvoltare al grupului.

Credem ca in a doua jumatate a anului vom inregistra  cresteri ale veniturilor :

  • pentru divizia de tehnologie deoarece organizatiile isi continua drumul catre digitalizare fortate de adaptarea la noul context iar finantarea provine fie din resurse proprii dar si prin accesarea programelor guvernamentale dedicate digitalizarii.
  • pentru divizia de educatie, intrucat angajatii, pentru a raspunde mai bine nevoilor pietei, se afla intr-un proces continuu de reconversie profesionala. In acest sens programele si initiativele  aflate pe agenda noastra au fost lansate anticipat iar astazi suntem mai bine pozitionati sa raspundem nevoilor din zona  de dezvoltare  a abilitatilor digitale. (ex…)

Suntem convinsi ca aceste tendinte vor continua si anii ce urmeaza intr-un ritm cel putin la fel de accelerat pentru ca transformarea  digitala este un proces continuu care aduce avantaje financiare si operationale dupa fiecare etapa implementata. Astfel organizatiile  constientizeaza ca fiecare treapta de maturitate digitala inseamna o performanta financiara mai buna, posibilitatea de obtine eficienta si control operational si un grad de satisfactie mai ridicat din partea clientilor. De aceea pe masura ce rezultatele financiare se imbunatatesc estimam ca interesul clientilor nostri  va creste iar adoptia de noi tehnologii va deveni mai interesanta.

Actuala pandemie de COVID-19 a demonstrat cât de importante au devenit activele digitale pentru economiile noastre și modul în care rețelele și conectivitatea, datele, inteligenta artificiala  precum și competențele digitale de bază și avansate susțin economiile și societățile noastre, permițând continuarea muncii, urmărirea răspândirii virusului și accelerarea căutării de medicamente și de vaccinuri.

Conform indexului DESI , realizat de catre UE  inca din 2014 si care masoara gradul de digitalizare al companiilor si economiilor europene, Romania se claseaza pe locul 26 din 28 de tari membre ceea ce inseamna ca avem de parcurs un drum lung pentru a pentru a recupera decalajele fata de media europeana.  De aceea am afirmat public in mai multe randuri ca „infrastructura digitala” ar trebui sa devina o prioritate nationala pentru orice Guvern pentru a sprijini relansarea economica si pentru a transforma Romania intr-o putere economica europeana.

Pornind de la aceste decalaje,  la nivelul grupului Bittnet am demarat o serie de initiative care vizeaza atat dimensiunea capitalului uman cat si cel al integrarii tehnologiei digitale de catre companii. Astfel ne-am asumat ca in urmatorii 5 ani sa contribuim la reconversia profesionala a cel putin 25.000 de oameni alaturi de alte initiative pe care va invit sa le descoperiti in paginile ce urmeaza.

După cum acționarii noștri „veterani” știu deja, a doua jumătate a anului pentru Bittnet este de obicei semnificativ mai buna decât prima. Istoric, având în vedere sezonalitatea bugetelor și a tiparelor cheltuielilor din sectorul IT&C din România și la nivel global, cele mai semnificative rezultate ale Bittnet au fost întotdeauna înregistrate în ultimele luni ale anului.

Astfel, daca anul fiscal 2020 va semana ca periodicitate cu ceilalti 13 ani fiscali de pana acum, in H2 2020 ar trebui sa inregistram aproximativ 60% din cifra de afaceri a anului 2020, ceea ce inseamna o crestere cu 50% fata de ce am inregistrat in H1 2020.

Aceste estimari ne permit sa ramanem foarte increzatori in indeplinirea bugetului anual votat de actionari in cadrul Adunarii Generale din luna aprilie.

Există două subiecte majore pe care dorim să le abordăm în această scrisoare – acestea sunt potențialele achiziții (proiecte de M&A) și operațiunile legate de piata de capital. Anul 2019 a fost unul de integrare si consolidare, iar din punctul nostru de vedere a fost incheiat cu succes. In anul 2020 am inceput sa acordam o atentie sporita relatiilor cu clientii si furnizorii, dar si proceselor interne si ofertei de produse si modele de consum.

In acelasi timp, avand in vedere promisiunea de crestere pentru anul 2020, atentia noastra este indreptata si catre proiectele si procesele de M&A. Suntem deschisi si cautam activ oportunitati in acest sens, cu scopul de a construi o platforma complexa si completa de servicii IT pentru clientii din Romania dar si din Europa Centrala si de Est. Speram ca pana la finalul anului 2020 sa putem anunta primele proiecte de succes.

In schimb, similar cu anii precedenti, activitatea de pe piata de capital se preconizează a fi la fel de intensa in a doua jumatate a anului curent. In urma transferului pe Piata Principala, ne dorim sa fim in continuare unul dintre emitentii cu cea mai activă utilizare a mecanismelor de finantare de pe piata de capital, aspect pentru care am fost premiati in trecut la diverse evenimente organizate de BVB.

In aceasta privinta, in luna iulie 2020, ASF a aprobat documentul de inregistrare universal al Bittnet, primul de acest fel emis pe piata de capital locala. Scopul documentului respectiv este de a accelera procesul de aprobare a prospectului pentru viitoarele operatiuni pe piata de capital. Asa cum am anuntat deja in mass-media, obiectivul nostru este reprezentat de o noua operatiune de majorare de capital, dar si o oferta de actiuni preferentiale.

Studiem in mod constant noi oportunitati de a atrage capital pentru dezvoltare. Suntem mandri ca desi ne-am listat in urma cu 5 ani si jumatate, suntem in continuare o „companie cu potential de crestere”. Astfel, in cei peste 5 ani de companie publica, am atras aproape 50 milioane de lei atat ca ‘debt’ cat si ca ‘equity’. Acest lucru ne-a permis sa crestem in medie cu 70%  – de la 8 milioane lei venituri in 2014 la 100 milioane in 2019, cifra pe care ne-am propus sa o depasim in anul 2020.

In 2018 pentru realizarea procesului de expansiune prin tranzactii de tip M&A am „extins” pilonul de capital imprumutat si am primit astfel intrebari de la investitori cu privire la gradul de indatorare al Bittnet. În cursul anului 2019, 2020 și pentru viitor am decis să ne consolidăm poziția financiară pentru a aborda aceste potențiale preocupări. În acest sens ne-am propus, și în mare parte deja am realizat, sa continuam sa intarim pozitia financiara a Grupului, astfel incat sa ne crestem probabilitatea nu doar de a supravietui, ci de a prospera intr-o perioada de incertitudine, ce se prefigureaza. Pana la data prezentului raport am reusit:

  • capitalizarea integrală a profiturilor din anii precedenți și a primelor de emisiune, prin acordarea de acțiuni gratuite în proporție de 7:10 – proces finalizat in 21 iulie 2020;
  • atragerea sumei de 9 milioane lei ca si capitaluri proprii, printr-o majorare de capital derulata in varful perioadei de incertitudine generate de perioadele de carantină datorate pandemiei de COVID-19.;
  • scaderea valorii trase din liniile de credit cu 2 milioane lei;
  • obtinerea aprobarii din partea actionarilor pentru acest an a unei majorari de capital cu aporturi noi, cu un număr de 18 milioane de acțiuni și un randament pentru investitori egal cu 20%.
  • finalizarea în august 2020 a SOP2018 ce a generat o nouă majorare de capital, de peste 14 milioane de lei, dintre care 2.47 milioane lei capital subscris si 11.75 milioane lei prime de emisiune.
  • detinerea, la data acestui raport a unui disponibil de cash din conturi similar cu valoarea integrala a emisiunilor de obligatiuni. Cu alte cuvinte, la acest moment pozitia de datorii nete pe termen lung este de aproximativ 0 (grad de indatorare zero).

Pentru finalul anului exploram oportunitatea unei oferte publice de actiuni preferentiale – consideram ca prin acest nou instrument putem sa intarim pozitia financiara a companiei, prin reducerea decalajelor reflectate de contabilitate intre profitabilitatea operationala si cea bruta, reflectand deci mai corect valoarea creata de companie. In plus, emiterea de actiuni preferentiale ar contribui la imbunatatirea pentru investitori a randamentului net al sumelor investite, deoarece taxarea este favorabila dividendelor versus dobanzile de la obligatiuni. Totodata, ar fi o alternativa atractiva pentru investitorii care cauta venituri pasive si un potential de crestere a valorii investitiei. Pentru mai multe detalii despre planurile noastre privind actiunile preferentiale, va rugam sa cititi cu atentie prezentarea din capitolul “Rezultatul operațional, financiar și profitul brut”.

Un aspect deosebit de important pe care dorim sa il mentionam este ca odata cu trecerea pe Piata Principala, ni se aplica noi criterii de guvernanta corporativa si calitativa in relatia cu investitorii. De aceea, de la inceputul transferului catre Piata Principala lucram sa upgradam site-ul nostru de relatii cu investitorii, pe care va invitam sa il vizitati in mod constant, la adresa https://investors.bittnet.ro.

Totodata, tinand cont atat de principiile Directivei Europene privind Drepturile Actionarilor, dar si de principiile noastre de transparenta si deschidere fata de actionari, ne-am dori ca un numar cat mai mare dintre dumneavoastra sa participe la adunarile generale si sa isi exprime parerile despre evenimentele din viata companiei, despre directiile abordate si proiectele demarate.

In acest sens, in anul 2020 am demarat mai multe initiative de a permite actionarilor participarea online la adunarile generale si intentionam ca la urmatoarea adunare generala sa propunem actionarilor sa ratifice ca metoda permanenta votul electronic prin platforme online. In luna aprilie 2020, am fost singura companie de la BVB care a desfasurat Adunarea Generala integral online, cu comunicare bidirectionala din partea actionarilor, iar votul a putut fi inregistrat prin internet. In urma feedback-ului pozitiv primit de la investitori, precum si a cvorumului semnificativ, consideram ca aceasta actiune va avantaja in mare masura investitorii.

In incheiere va invit sa va abonati la newsletterul dedicat investitorilor, accesand adresa https://investors.bittnet.ro/ro/abonare-newsletter/ si să consultați rezultatele semestriale prezentate în paginile următoare. Ca de obicei, va încurajăm să ne trimiteți feedback-ul despre raport, evoluția companiei sau planurile de viitor. În conformitate cu politica noastră de deschidere și dialog cu acționarii, opinia investitorilor este întotdeauna binevenită. Astfel, așteptăm să ne contactați la investors@bittnet.ro

Mihai Logofatu

CEO

LinkedIn