Rezultatul operațional, financiar și profitul brut

Rezultatul operațional al grupului a crescut cu 6.1 milioane lei fata de S1 2019. Cresterea s-a compus din 4.7 milioane lei imbunatatire la divizia Tehnologie si 1.4 milioane la divizia de Educatie.

Cheltuielile financiare totale ale grupului au inregistrat valoarea de 1.6 milioane lei, in crestere cu 60% fata de S1 2019. Acestea se datoreaza in special  faptului ca in S1 2020 am inregistrat un semestru integral de cheltuieli cu dobanzile pentru cele 4 emisiuni de obligatiuni, spre deosebire de anul trecut.

In mod deosebit,  activitatea de finantare la nivel de grup a generat cheltuieli cu dobanzile in valoare de  aproap 700 mii lei, cheltuieli care nu au fost re-alocate catre segmentele de business. Cu alte cuvinte, fata de nevoile curente de finantare ale businessului in S1 2020, am avut la dispozitie prea mult capital imprumutat. Desigur, aceasta situatie este cu mult preferabila celei opuse, in care sa nu avem destula finantare pentru activitatea curenta, aceste cheltuieli fiind asumate de societate in urmarirea obiectivului de a construi o fortareata financiara. Standingul nostru financiar bun se reflecta si in accesul la proiete deoseobite, dar si in relatiile bune cu furnizorii principali.

In schimb, daca analizam grosso modo bugetul anului acesta, in care avem cheltuieli cu dobanzile pentru obligatiuni de aproximativ 3 milioane lei, si un profit bugetat de 2.7 milioane lei, consideram ca devine interesanta alternativa de a realiza o oferta de actiuni preferentiale, care sa ofere un dividend prioritar de aproximativ 3 milioane lei, cu care sa inlocuim finantarea prin obligatiuni.

O astfel de abordare ar permite tuturor actorilor sa profite: investitorii care sunt dispusi sa isi asume riscul de credit al Bittnet ar avea in esenta acelasi grad de senioritate in cazul actiunilor preferentiale versus obligatiuni negarantate, dar a pastra o parte mai mare din sumele distribuite, deoarece taxarea dividendelor este de 5%, versus 10% la dobanzi. Suplimentar, daca ancoram dividendul ca un procent din EBITDA (sau din profit), actiunile preferentiale vor beneficia si de un upside semnificativ, odata cu cresterea afacerilor companiei.

Din punctul de vedere al companiei, am elimina distorsiunile rezultatelor financiare introduse de emisiunile de obligatiuni. Astfel, daca in majoritatea anilor de activitate ai Bittnet am operat cu  amortizari si dobanzi relativ nesemnificative, incepand cu anul 2019, am inceput sa inregistram sume mari in conturile de dobanzi datorate si amortizari, ca urmare a achizitiilor finantate cu obligatiuni.

Pariul facut pe aceste investitii (achizitii, proiecte M&A) se dovedeste a fi unul corect, fiecare din companiile in care am investit înregistrând rezultate foarte bune in cei doi ani de la investitie: Elian se va dubla in 2020 versus 2018 – anul investitiei, iar Dendrio va depasi 100 milioane lei cifra de afaceri in 2020, versus 20 milioane lei in 2017 – anul achizitiei. Ca o paranteza, in acelasi sens consideram ca este oportun sa preluam integral activitatea Equatorial. Pana la S1 2020, veniturile aduse de Equatorial catre Bittnet (dobanzi si dividende) au marcat un randament al capitalului de 20%.

Revenind la oportunitatea emisiunii de actiuni preferentiale, notam ca pariurile facute s-au dovedit corecte, ele nu puteau fi realizate rapid decat prin emisiuni de obligatiuni, dar credem ca este un moment propice sa construim o structura de capital care sa reflecte mai corect profitabilitatea companiei.

In S1 2020 , profitul brut al grupului a inregistrat o evolutie pozitiva de 4.7 milioane lei, de la o pierdere de 5.3 milioane in S1 2019, la o pierdere de doar 563 mii lei in S1 2020. Acesta este un moment oportun sa reamintim ca aceasta suma include ajustari non-cash de peste 1 milion lei pentru SOP si amortizarea marcii.