Cristian Herghelegiu, Vicepreședinte pentru Tehnologie în cadrul Bittnet Group
În timp ce pandemia a introdus un adevărat șoc sistemic în toate economiile lumii, acest șoc a fost resimțit semnificativ diferit de la industrie la industrie și de la companie la companie. În acest context dificil abilitatea companiilor de a adopta tehnologia a făcut, în multe cazuri, diferența dintre companiile care au reușit să depășească cu bine momentele dificile și cele care au fost nevoite să își reducă și chiar să își închidă activitatea.
Conform celui mai recent studiu al McKinsey, “Digital Challengers in the next normal” – la nivelul întregii zone a Europei Centrale și de Est (CEE) s-a remarcat o accelerare a vitezei de creștere a economiilor digitale. Practic, 78% din creșterea înregistrată în 2019 a fost realizată în 2020 în primele 5 luni.
Deși în cele mai multe situații măsurile luate de către companii au fost îndreptate spre rezolvarea unor probleme punctuale pe termen scurt (migrarea forței de muncă online, rezolvarea accesului la sisteme și date, securizarea platformelor) – pe principiul urgenței și fără a planifica bugete adecvate – ne așteptăm ca anul 2021 să marcheze o consolidare a acestor sisteme/platforme/canale de comunicare online.
S-a remarcat și un trend semnificativ de digitalizare a serviciilor către consumatori – conform aceluiași studiu la nivel CEE – aproape 12 milioane de noi utilizatori au accesat servicii online (banking, e-commerce, servicii publice); mulți dintre acești noi utilizatori au început să acceseze servicii prin intermediul platformelor online pentru prima dată, iar 70% dintre aceștia intenționează să le utilizeze în continuare. Această schimbare are și o dimensiune culturală (profundă) – segmentul cu cea mai mare creștere a utilizării serviciilor online este cel al populației de peste 65 de ani.
Pe parcursul anului 2020 s-au făcut simțite câteva direcții ce au influențat evoluția diviziei de tehnologie a grupului Bittnet și care își vor face simțită prezența și în anii următori:
- Companiile care au o strategie clară de dezvoltare/transformare digitală sunt primele care depășesc faza de criză și încep să strângă beneficii pe termen scurt si mediu;
- S-a creat o presiune suplimentară pe companiile din segmentul IMM care investesc semnificativ mai puțin în zona digitală; coroborat cu programele de finanțare anunțate de către guvern și Uniunea Europeană credem că acest segment va intra într-o dinamică semnificativ ascendentă pe parcursul următorilor ani (trend început încă de la finalul anului 2020);
- Potențialul pentru servicii de tehnologie rămâne semnificativ in România – conform indicelui DESI, noi situându-ne la baza clasamentului în ceea ce înseamnă adopția și integrarea tehnologiei. Programele de finanțare și presiunea pentru creșterea competitivității pot crea reale premise pentru o creștere accelerată a sectorului de IT Românesc.
În contextul unei contracții economice la nivel național de 3.9% în 2020, divizia de tehnologie a grupului Bittnet a înregistrat o creștere a veniturilor de peste 11%, o creștere a marjei brute cu 33% și o majorare cu peste 4 milioane a profitului operațional (de la minus 1.5 milioane lei la plus 2.5 milioane lei). De asemenea atât Dendrio Solutions cât și Elian Solutions au înregistrat creșteri semnificative ale numărului de proiecte derulate și livrate in cursul anului 2020.