Despre standarde contabile versus crearea de valoare

Odata cu trecerea Bittnet Group pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in anul 2020, am facut pasul si catre raportarea conform standardelor contabile IFRS. Astfel, avand in vedere diverse alte standarde IFRS care au intrat in vigoare de-a lungul timpului, investitiile efectuate de noi prin tranzactii de M&A si alte cateva elemente specifice activitatii noastre au facut ca, in opinia mea, situatiile financiare consolidate ale grupului sa se indeparteze destul de mult de obiectivul esential al contabilitatii – acela de a oferi o imagine fidela asupra situatiei companiei, atat din punct de vedere al veniturilor si cheltuieilor, dar si al pozitiei financiare.

Situatiile financiare consolidate ale grupului vor continua sa poarte „viza” data de auditul fara rezerve – intotdeauna am ales sa publicam situatii contabile fara rezerve, decat sa schimbam auditorul sau sa implementam diverse alte metode care sa ne puna intr-o lumina favorabila. Insa, este important de precizat ca aplicarea diverselor standarde IFRS conduce la situatii contabile ce nu seamana in niciun fel cu intelegerea oricarui investitor care analizeaza potentiale companii in care doreste sa investeasca.
Nici macar cu situatiile contabile ale aceleiasi societati, daca ar fi listata pe AeRO in loc de piata principala !

Pentru a oferi o imagine mai clara a diferentelor despre care am mentionat mai sus, va redau mai jos cateva exemple:

  • Inregistrarea chiriei lunare a sediului de la ONE ca si amortizare a unui activ: conform IFRS16, cladirea ONE figureaza in contabilitatea noastra ca activ al Bittnet, spre deosebire de exemplu de brandul de angajator, cu abilitatea de a atrage oameni educati si performanti. Astfel, sa consideram sediul nostru din One Cotroceni Park drept un activ este, in mod evident, irelevant pentru noi deoarece nu putem vinde aceasta cladire (ceea ce standardele IFRS considera esential pentru a decide daca ceva este un activ in orice alt caz decat acesta). In plus, in mod clar, aceasta cladire nu este mai valoroasa pentru actionari decat abilitatea de a atrage angajati. Deoarece această regulă se aplică tuturor companiilor care raportează conform standardelor IFRS, unii emitenti, inclusiv cei listati la BVB si inclusi in indicele BET, in special cei care detin o pondere semnificativa din activele inchiriate, raporteaza atat rezultatele cu IFRS16 și fără standardul IFRS16, acesta din urmă fiind utilizat de către conducere ca reper.
  • Inregistrarea ca si cheltuiala (lost revenue) a primei teoretice de emitere a unor optiuni CALL pe actiunile proprii, oferite persoanelor cheie, indiferent daca optiunile expira sau sunt exercitate; ca si cum Societatea este un trader de derivate care nu a incasat suma de la clienti, indiferent daca decontarea optiunilor se face prin majorare de capital ! Este singurul caz in care discountul oferit intr-o majorare de capital se contabilizeaza ca si ‚cost de oportunitate’, dupa principiul: „poate compania putea obtine mai multi bani in majorare daca vindea actiunile mai scump. Diferenta asta teoretica / ipotetica trebuie contabilizata ca o PIERDERE reala”.
  • Reevaluarea prin P&L a actiunilor minoritare detinute la alte companii, indiferent de intentia de a le vinde sau nu, in timp ce tranzactiile efectiv facute cu actiunile companiilor unde nu suntem minoritari se contabilizeaza prin capitalurile proprii. Cu alte cuvinte, cumpararea acum 5 ani a unor actiuni cu 700 lei si vanzarea lor anul acesta cu 7000 lei cash nu este profit, in schimb cumpararea acum 2 ani a unor actiuni cu 120 lei, pe care le detinem si astazi, care sunt listate si valoreaza 1200 lei , se contabilizeaza ca pierdere pentru ca la inceputul anului valoarea de piata era de 1600 lei. In total un investitor persoana fizica ar fi avut o declaratie de venit cu 630 lei profit, iar contabilitatea IFRS prezinta situatia de mai sus pentru Bittnet ca o pierdere de 300 lei.
  • Testarea fondului comercial din tranzactii in functie de alocarea facturilor intre companii: daca un investitor cumpara cu 40 lei doua companii care fac impreuna venituri de 10 milioane lei si reorganizeaza activitatea, integreaza echipele, iar peste 3 ani cele doua companii realizeaza venituri de 20 milioane lei, dar concentrat pe doar una din companii, contabilizarea acestei situatii nu este ca ‚ne-a crescut business de doua ori iar perspectivele sunt foarte bune’ ci ‚am pierdut o parte din investitia initiala’ .
  • Daca un grup de firme cu venituri de 1 milion de lei, achizitioneaza o firma cu venituri de 1 milion de lei in luna decembrie a unui an, acel 1 milion de lei „în plus” de venituri nu poate fi adaugat la veniturile consolidate. Dacă, însă, în anul următor, veniturile totale generate de grup și de noua entitate se ridica la 1,6 milioane de lei (față de 2 milioane de lei care nu ar fi putut fi consolidate), conform regulilor de consolidare IFRS, evoluția de la an la an va fi o crestere de 60%, chiar dacă, de fapt, exista o pierdere de 40% a veniturilor pentru aceste entitati.

Avand in vedere exemplele de mai sus, in urmatorul capitol prezentam rezultatele contabile ale companiilor din grup conform standardului romanesc de contabilitate (RAS), pe baza balantelor de inchidere ale anului, asa cum acestea au fost depuse la ANAF in data de 25 ianuarie 2023. Prin intreg acest raport si prin prezentarea acestor rezultate contabile (care urmeaza sa fie auditate in vederea depunerii situatiilor anuale finale la Ministerul de Finante) ne dorim sa transmitem investitorilor o imagine mai clara asupra dimensiunii organizatiei si a activitatii noastre, dar si asupra profitabilitatii si valorii generate pentru actionari.

Atentie! Valoarea la care ne referim in paragraful anterior NU ESTE pretul de pe bursa al actiunilor! Pretul este ce platesti, valoarea este ceea ce primesti. Investitorii ar trebui sa caute mereu sa cumpere valoare prezenta sau viitoare de X (indiferent cum este calculata / estimata) la un pret mai mic decat X. .

In ceea ce priveste teza de investitie pentru grupul nostru, principiile raman aceleasi: Bittnet Group se adreseaza celor care investesc pe termen mediu si lung si care doresc expunere in domeniul IT&C din Romania, unul caracterizat de o crestere foarte accelerata, alaturi de o echipa de management care a inregistrat in cei peste 15 ani de activitate rezultate peste media industriei, atat la nivel operational, cat si la nivelul de gestionare a capitalului. Totodata, investitia intr-o companie antreprenoriala in care fondatorii sunt si vor continua sa fie implicati in activitatea operationala a acesteia reprezinta un atu, deoarece eu si cu Mihai vom lua intotdeauna deciziile care sa aduca valoare pe termen lung pentru toate partile interesate, ci nu pentru urmatorul trimestru sau urmatoarea raportare.

In paginile urmatoare, va prezentam cateva arii unde se poate observa aceasta abordare, si unde rezultatele financiare IFRS genereaza o imagine foarte diferita fata de ideea de „creare de valoare”: