Încă de la începutul călătoriei noastre în calitate de companie listată am încercat să transmitem cât mai transparent care este valoarea pentru investitori a propunerii noastre – “our value proposition”. Cu alte cuvinte, ce oferim investitorilor, care este teza investițională pe care o poate avea cine alege să ne acorde încrederea.
Aceasta poate fi exprimată foarte simplu în urmatoarea frază: “Investești pe termen mediu și lung în acțiunile BNET dacă dorești expunere la industria de IT&C românească, un domeniu de creștere accelerată, alături de o echipă de management care are nu doar skin in the game ci a și demonstrat, în peste 15 ani, rezultate mai bune decât media industriei, atât operațional cât și din punct de vedere al gestiunii capitalului.”
Fiecare din deciziile pe care le luăm urmăresc construcția unui grup antifragil, astfel încât să avem cea mai puternică forță – timpul – alături de noi (“Time is the friend of the wonderful business, the enemy of the mediocre”). Al doilea element îl reprezintă combinația dintre ‘good operations’ și capabilitatea de management a capitalului, așa cum este descris ‘secretul succesului’ în cartea „The outsiders – 8 outstanding CEOs”. Câteva argumente pentru fiecare din componentele acestei teze investiționale:
- Alegerea unei industrii cu perspective favorabile este o decizie care ușurează total atât munca investitorilor, cât și scade importanța de a alege un management competent: “a rising tide lifts all boats”. Nu există în ultimii 20 ani o industrie cu o creștere continuată mai accelerată decât industria IT&C.
- Existența unei echipe de management cu ‘significant skin in the game’ rezolvă problema ‘principal – agent’ atât de reclamată de investitorii pe piața de capital românească. Dacă bunastarea managementului provine din aceleași surse, prin aceleași mecanisme cu cea a micilor acționari, se elimină cel mai important conflict. Astfel, în cazul nostru, valoarea acțiunilor BNET reprezintă pentru management atât cea mai mare parte a averii personale, cât și cea mai mare parte a veniturilor (spre deosebire de salariu, politica de compensare bazată pe opțiuni aliniază veniturile managementului cu bogația adusă acționarilor).
- Track record demonstrat din punct de vedere operațional: în afară de numeroase recunoașteri internaționale (Deloitte Top 50 in Tech, Financial Times Top 1000 Fastest Growing Companies, EY Entreprenerur of the Year finalists, etc);
- Track record demonstrat din punct de vedere al gestiunii capitalului: rata de creștere a capitalurilor proprii atrase istoric, prin mecanismele pieței de capital, este de peste 35%, ceea ce ne întărește încrederea și în modelul financiar adoptat, pe care intenționăm să continuăm să îl aplicăm atât timp cât rezultatele continuă să fie vizibil mai bune decât media pieței.