Scrisoare de la CEO
Pentru primele 9 luni, Bittnet a obținut venituri consolidate de 308 milioane lei, în creștere cu 11% față de perioada similară a anului trecut. Marja brută a urcat la 53 milioane lei, în creștere cu 20% comparativ cu T3 2023, iar EBITDA a ajuns la 13,5 milioane lei, înregistrând o evoluție de 10% vs. perioada similară a anului anterior. La 9 luni, profitul operațional înregistrat este de 5,8 milioane lei, similar cu perioada de 9 luni din 2023.
Rezultatul non-operațional (financiar) este o pierdere de 10 milioane lei, ce include o ajustare mark-to-market a deținerii Bittnet în Softbinator in valoare de 4,4 milioane lei. Astfel, rezultatul brut la 9 luni este negativ: -4,39 milioane lei.
Față de perioada similară a anului trecut, în primele 9 luni din 2024 am reușit să eficientizăm vânzările realizând o creștere procentuală a marjei brute mai mare decât cea a veniturilor: +20% marja vs +11% venituri. Profitul operațional la 30.09.2024 este sensibil egal cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, deși valoarea amortizărilor este cu 20% mai mare decât cea de la 30.09.2023, explicabilă în cea mai mare parte datorită expandării perimetrului de consolidare. Serviciul datoriei aduce o cheltuiala de 5 milioane lei.
Din perspectivă anualizată (TTM) – ultimele 12 luni închise 30.09.2024 – veniturile totale se ridică la 405 milioane lei (în creștere de la 359 milioane față de TTM 30.09.2023), marja brută depășește 75 milioane lei, în creștere cu 24%, iar Profitul operațional TTM se situează la 12,4 milioane lei, aproximativ +18% față TTM anul trecut, când a înregistrat valoarea de 10,5 milioane lei.
Începând cu acest an, oferim o imagine trimestrială asupra backlog-ului de contracte, completată cu estimări de livrare până la finalul anului 2024. În prezent, valoarea backlog-ului se ridică la aprox. 180 milioane lei (chiar daca nu va fi integral livrat până la 31.12.2024). Pe lângă acest backlog, adăugăm pipeline-ul de proiecte aflate în diverse faze de ofertare și negociere, cu o valoare estimată de peste 200 milioane lei. Această imagine integrată, alături de analiza TTM, ne ajută să oferim o perspectivă reală asupra continuității activității noastre și asupra viitorului grupului Bittnet. Consider că acest format de raportare, realizat cu frecvență trimestrială, reflectă cel mai bine evoluțiile și proiecțiile noastre strategice asupra business-ului.
Ambițiile noastre rămân ferme: transformarea Bittnet într-un jucător de impact regional și european. Acesta este un proces transformațional pe care îl planificăm cu meticulozitate pentru perioada 2024 – 2027. Prin diverse variante de dezvoltare internațională, inclusiv prin listarea pilonului de Infrastructura Digitală (integrat operational anul acesta în jurul Dendrio) pe piața de capital din Suedia, considerăm că vom putea să accelerăm procesul și să consolidăm poziția noastră pe piețele internaționale.
Unul dintre obiectivele importante ale grupului nostru este răsplătirea acționarilor pentru încrederea acordată. În acest sens, în trimestrul 3, mai precis în luna august, am demarat primul program de răscumpărare de acțiuni proprii BNET, conform mandatului acordat de acționari. Programul are o perioadă de derulare de maximum 18 luni de la data înregistrării Hotărârii AGEA la Registrul Comerțului, termen care a început pe 08.05.2024. Până la 30 septembrie 2024, am realizat răscumpărări zilnice de acțiuni din piață, achiziționând un total de 1.822.931 acțiuni. Scopul acestui program este de a anula acțiunile astfel dobândite de către emitent. Numărul maxim de acțiuni ce vor putea fi răscumpărate este de 10 milioane, cu un buget maxim alocat pentru această operațiune de 2 milioane lei. La data publicării prezentului raport, am depășit 3 milioane de acțiuni răscumpărate (0,5% din numărul total de acțiuni BNET), care vor fi anulate în cadrul acestui program.
Deși tranzacția nu a fost finalizată în trimestrul 3, dorim să vă informăm că am semnat contractul pentru vânzarea pachetului majoritar din FORT SA, pilonul nostru de securitate cibernetică. În cazul îndeplinirii condițiilor suspensive prevăzute în contract, estimăm că această tranzacție va contribui cu suma de 11,7 milioane lei la rezultatele financiare, sub formă de profit financiar, compensând astfel reevaluările mark-to-market și costurile financiare, rezultând într-o apropiere a profitului net de cel operațional.
Ne aflăm astăzi la o lună și jumătate înainte de finalul anului 2024, iar în paralel suntem în ultimele faze ale livrării proiectelor planificate pentru acest an. Prioritatea noastră este implementarea angajamentelor asumate față de clienți până la sfârșitul anului, iar pe acest fond rămânem încrezători că vom atinge toate țintele bugetate.
Vă mulțumim pentru încrederea acordată și pentru sprijinul continuu în realizarea acestor obiective.
Ca întotdeauna, vă stăm la dispoziție pentru întrebări și feedback, la adresa de e-mail dedicată investors@bittnet.ro. Opinia investitorilor este întotdeauna importantă pentru noi.
Mihai Logofătu,
Co-fondator și CEO Bittnet Group