3.3. Prezentarea şi analizarea evenimentelor, tranzacţiilor, schimbărilor economice care afectează semnificativ veniturile din activitatea de bază. Precizarea măsurii în care au fost afectate veniturile de fiecare element identificat. Comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului trecut.
Conform indexului DESI , realizat de catre UE inca din 2014 si care masoara gradul de digitalizare al companiilor si economiilor europene Romania se claseaza pe locul 26 din 28 de tari membre ceea ce inseamna ca avem de parcurs un drum lung pentru a pentru a recupera decalajele fata de media europeana. De aceea am afirmat public in mai multe randuri ca „infrastructura digitala” ar trebui sa devina o prioritate nationala pentru orice Guvern pentru a sprijini relansarea economica si pentru a transforma Romania intr-o putere economica europeana.
Cele mai bune rezultate sunt inregistrate în dimensiunea Conectivitate, datorită utilizării ridicate a benzii largi de foarte mare viteză și disponibilității ample a rețelelor de foarte mare capacitate fixe, în special în zonele urbane. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condițiile în care aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul și mai puțin de o treime au competențe digitale cel puțin elementare.
România se situează pe locul 27 din cele 28 în ceea ce privește capitalul uman, stagnând în această privință comparativ cu anul precedent. Nivelurile competențelor digitale cel puțin elementare și al competențelor cel puțin elementare în materie de software situează România pe locul 27 în rândul statelor membre ale UE. Mai puțin de o treime dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au competențe digitale cel puțin elementare (58% la nivelul UE în ansamblu), în timp ce 35% au competențe cel puțin elementare în materie de software (față de o medie a UE de 61%). În ceea ce privește competențele digitale peste nivelul elementar, România se situează pe ultimul loc în UE, cu doar 10% dintre persoane.
România se situează tot pe locul 27 si în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale de către companii, cu mult sub media UE. Spre exemplu, 23% dintre întreprinderile din România fac schimb electronic de informații (sisteme ERP), în timp ce doar 8% utilizează platformele de comunicare socială (media UE: 25%). S-a înregistrat o ușoară îmbunătățire a ponderii IMM-urilor care fac vânzări online, de la 8% în 2017 la 11% în 2019, dar aceasta rămâne cu mult sub media UE de 18%. Din ce în ce mai multe IMM-uri își vând produsele online în afara țării, dar această situație se aplică doar pentru 6% din numărul total de IMM-uri, comparativ cu o medie a UE de 8%. Utilizarea serviciilor de tip cloud public este de doar 7% in timp ce media europeana se situeaza la 18%.
Pornind de la aceste decalaje, la nivelul grupului Bittnet am demarat o serie de initiative care vizeaza atat dimensiunea capitalului uman cat si pe cea a integrarii tehnologiei digitale de catre companii. Astfel ne-am asumat ca in urmatorii 5 ani sa contribuim la reconversia profesionala a cel putin 25.000 de oameni alaturi de alte initiative pe care va invit sa le descoperiti in paginile ce urmeaza.
Principalul eveniment din semestrul 2 care a afectat activitatea de baza a companiei a fost criza generata de pandemia COVID-19 si dezechilibrul economic rezultat din perioada de lockdown si ulterior din restrictiile generate de starea de alerta.
Este un fapt binecunoscut ca bugetul de training, mai ales in Romania, este printre primele afectate de orice criza. De altfel, in urma studiului pe care l-am realizat in primele saptamani dupa declararea starii de urgenta si la care au participat peste 125 de profesionisti din L&D si HR, am putut constata ca peste 60% din respondenti au raportat inghetarea bugetelor de training si peste 40% au declarat ca training-ul nu este o prioritate pentru business in perioade de criza. La modul general, am observat din partea clientilor nostri o abordare precauta si rezervata in ceea ce priveste continuarea proiectelor de training, o mare parte din ei mutand implementarile in trimestrul 4 al anului.