Punem la dispoziția investitorilor raportul preliminar sub formă de pagina web, ușor de urmărit și navigat doar la secțiunile relevante pentru fiecare cititor.
Puteti folosi meniul din dreapta pentru a naviga între secțiunile raportului.
Asteptam feedbackul dvs. la adresa de email investors@bittnet.ro. Multumim!

Scrisoare de la CEO

In anul 2021 am incheiat cel de-al 15 an de activitate si am continuat traditia de a ne depasi in fiecare an rezultatele anterioare. Din punct de vedere financiar, 2021 este cel mai bun an din istorie: veniturile consolidate inregistreaza valoarea de 112,6 milioane lei, in crestere cu 3% fata de anul anterior, marja bruta a crescut cu 14% pana la 24,5 milioane lei, profitul operational este de 7,3 milioane lei, cu 24% mai mare decat anul anterior, iar profitul brut atinge valoarea de 16,2 milioane lei, de 11 ori mai mare decat in 2020.

Aceste cifre vin in continuarea evolutiei pozitive din 2020, cand profitul operational crescuse de 5 ori fata de 2019, iar cel net crescuse cu 5,5 milioane lei, confirmand strategia de crestere continua pe care am propus-o inca de la listare: profitul anului 2021 este mai mare decat intreaga cifra de afaceri anuala din oricare dintre primii 10 ani de existenta ai Bittnet. Este evident ca nu am fi putut extrage 15 milioane lei profit nici macar dintr-o companie cu afaceri de 21 milioane (valoarea inregistrata in anul 2017). Faimosul citat al lui Bill Gates ca oamenii subestimeaza ce se poate face in 10 ani, este mai valabil ca oricand.

Discutia privind rezultatele financiare nu este completa fara a adresa doua puncte suplimentare. Primul aspect este cash flow-ul operational: suntem in al cincilea an consecutiv in care acesta este pozitiv, cu o valoare semnificativa – 4,25 milioane lei. Acesta completeaza imaginea data de pozitia financiara solida, cu 23,4 milioane lei rezerve de cash, capitaluri proprii care depasesc in premiera suma de 55 milioane lei, iar datoriile la furnizori acoperite mai mult decat 1:1 de creantele asupra clientilor (28 milioane creante versus 24 milioane datorii).

Al doilea aspect este diferenta semnificativa a contributiei profitului financiar la profitul brut: daca in anii anteriori activitatea financiara genera costuri, care se scadeau din rezultatul operational, generand un profit brut mai mic decat cel operational, in 2021 investitiile facute in anii anteriori au dat roade – generand profituri financiare care au sporit profitul generat din activitatea curenta: 9.1 milioane lei profit financiar alaturi de 7.3 milioane profit operational.

Credem ca o activitate investitionala derulata cu succes poate amplifica semnificativ atat planul de crestere al grupului, cat mai ales sa genereze o stare de antifragilitate a acestuia. Reglementarile contabile prevad strict cum se contabilizeaza rezultatele investitionale, avand potentialul de a genera uneori “pe hartie” fluctuatii semnificative ale acestor valori, intr-un fel foarte diferit fata de cum se asteapta in mod natural investitorii ca aceasta activitate sa fie contabilizata. Va invit sa cititi mai multe in capitolul Prezentarea Contului de Profit”.

Vom continua sa investim sustinut si in alte companii, conform strategiei programatice de M&A, ceea ce va genera si in viitor diverse fluctuatii ale profiturilor financiare. Aceste rezultate nu vin niciodata liniar, si nu sunt menite sa inlocuiasca activitatea operationala – nu suntem un fond de investitii. In schimb, reprezinta rezultatul modului cum construim fiecare parteneriat, fiecare investitie, si cum ne pozitionam – small downside, infinite upside.

Sugeram actionarilor sa analizeze atat activitatea operationala, cat si meritele activitatii de investitii (sau “alocare de capital”) – in cei 7 ani de la listarea pe BVB, am generat pentru investitori un randament anualizat de peste 40% al sumelor investite. Exista premise ca acest track record pozitiv sa continue si in viitor, fara a face nicio estimare sau promisiune asupra valorii efective a randamentelor.

Activitatea operationala in 2021

Activitatea de investitii

Perspective de viitor

În încheiere, vă invit să citiți în detaliu despre rezultatele Grupului nostru în următoarele pagini sau secțiuni, dacă parcurgeți o versiune digitală a raportului nostru financiar. Ca întotdeauna, rămânem deschiși să primim feedback-ul vostru sau să răspundem la orice întrebări, la adresa de email: investors@bittnet.ro.

Mihai Logofătu,
Fondator si CEO Bittnet Group