Punem la dispozitia investitorilor raportul anual (preliminar) 2020 sub forma de pagina web, usor de urmarit si navigat, doar la sectiunile relevante pentru fiecare cititor. Folositi Meniul din dreapta pentru a naviga intre sectiunile raportului!

Va invitam sa ne transmiteti parerea dvs. despre acest format de raportare la adresa de email investors@bittnet.ro.

Scrisoare de la CEO

2020 a fost un an aparte pentru companiile din întreaga lume. În ciuda acestui aspect, suntem recunoscători că pentru anul fiscal 2020 reluăm tradiția și afirmăm, din nou, că am avut cel mai bun an din istorie, obținând o performanță financiară solidă marcată printr-o creștere cu aproximativ 9% a veniturilor consolidate până la 108.6 milioane lei, o creștere cu 20% a marjei brute generate și o creștere de peste 5 ori a profitului operațional față de 2019 – de la 838 mii lei la 4.31 milioane lei. Profitul net consolidat al grupului a crescut cu aproape 2,7 milioane lei, redevenind pozitiv în 2020. 2019 este deci singurul an din istorie când acest indicator a avut o valoare negativă.

Într-un an în care cea mai mare parte o companiilor fie au fost sever afectate, oprind parțial sau total activitatea, fie au estimat cifre de afaceri în scădere cu 10-20%, Grupul nostru a realizat un cashflow operațional de peste 8 milioane lei, ca și în 2019, ceea ce, combinat cu accesul pe piața de capital, ne-a permis și să aplicăm sugestia lui Warren Buffet de a fi curajoși când ceilalți sunt temători. Prin urmare, în 2020 am realizat investiții noi în business-uri, în valoare de peste 10 milioane lei, ale căror efecte pozitive vom începe să le simțim începând cu anul 2021. În plus, ne-am întărit în același timp și poziția financiară. În 2020, am reușit astfel să ne consolidăm „fortăreața financiară” încheind anul cu aproape 25 milioane lei cash, față de 21 în anul trecut.

2020 marchează finalul unei decade în care compania a crescut de peste 50 de ori, devenind lider de piață pe majoritatea segmentelor pe care activează, dar și prima companie de IT listată la BVB. Începând cu anul 2020 acțiunile noastre sunt tranzacționate pe Piața Principală a bursei și facem parte din indici relevanți precum BET-XT. Săptămâna aceasta, FTSE Russel a anunțat includerea acțiunilor BNET în doi indici globali de acțiuni tip ‚micro-cap’.

Așa cum spunea Bill Gates, majoritatea oamenilor supraestimează ceea ce pot face într-un an dar subestimează ceea ce pot face în 10 ani. Privim astfel cu încredere către următoarea perioadă care va fi marcată de tranziția către o economie tot mai digitală, în care câștigătorii vor fi statele și organizațiile ce vor reuși să se reinventeze digital cât mai repede și cât mai mult posibil.

Din multe puncte de vedere, anul trecut a reprezentat un test de maturitate pentru echipa noastră, pentru management și în general, pentru planurile de a deveni un jucător regional de digitalizare pentru companiile antreprenoriale medii din CEE. Privind asupra ultimilor 10 ani, credem că am parcurs o călătorie extraordinară și mulțumim pe această cale celor care au fost alături de noi în tot acest timp – colegi, investitori, parteneri de afaceri și nu în ultimul rând clienți.

Așa cum podurile rutiere sunt supuse unor teste extreme de rezistență înainte de inaugurare, așa și anul 2020 a reprezentat o sumă de teste de rezistență pentru Grupul Bittnet și companiile membre. Cu bucurie vă transmit că am trecut cu bine aceste teste iar Grupul nostru este mai solid financiar și operațional și pregătit pentru un nou ciclu de creștere accelerată, adaptată la noua realitate de business, la noile provocări și oportunități de piață locale dar și internaționale. Avem o echipă de top management matură și experimentată care a trecut testul rezilienței din ultimii ani.

Din punct de vedere operațional, compania funcționează mai bine la noile dimensiuni și vom continua mereu îmbunătățirea tuturor aspectelor unde putem face diferențe, iar ca dovadă, stă faptul că în total am generat afaceri de aproape 140 milioane de lei în cursul acestui an dificil. O parte dintre acestea vor fi livrate din păcate abia în 2021, parțial din cauza întârzierilor de livrare generate de lockdowns pe lanțul internațional de aprovizionare în cazul unor livrări de echipamente hardware, și parțial din cauza alegerilor din decembrie din țara noastră, care au generat întârzieri în finalizarea diverselor proceduri de achiziții.

Pe de altă parte, faptul că o parte dintre aceste proiecte nu au putut fi livrate în cursul anului 2020 face doar ca încrederea noastră în viitor să fie întărită – veniturile acestea urmând a se adăuga la cele ce urmează a fi generate în anul 2021. După cum se poate observa în graficul următor, anul a început în forță, vânzările generate în ianuarie 2021 fiind duble față de anul trecut, ceea ce ne motivează să intrăm cu ambiții mari în acest an.

Vă invităm să citiți în detaliu despre rezultatele Grupului nostru în următoarele pagini sau secțiuni, dacă parcurgeți o versiune digitală a raportului nostru financiar. Ca întotdeauna, rămânem deschiși să primim feedback-ul vostru sau să răspundem la orice întrebări, la adresa de email: investors@bittnet.com.

Mihai Logofătu,
Cofondator și CEO Bittnet Group