Punem la dispozitia investitorilor, raportul trimestrial sub forma de pagina web, usor de urmarit si navigat doar la sectiunile relevante pentru fiecare cititor. Folositi Meniul din dreapta pentru a naviga intre sectiunile raportului!

Va invitam sa ne transmiteti parerea despre acest format de raportare la adresa de email investors@bittnet.ro

Scrisoare de la CEO

Astăzi vă prezentăm, pentru prima dată, rezultatele pentru perioada de 9 luni încheiată la 30 septembrie. Suntem bucuroși să oferim tuturor acționarilor noștri o performanță solidă înregistrată în acest mediu volatil: o cifră de afaceri consolidată de 75,8 milioane lei, ceea ce reprezintă o creștere de peste 36% față de perioada similară a anului trecut, mult peste ritmul industriei de IT din România sau al celorlalte companii din indicele BET-XT.

Profitul operațional al perioadei este de 1,8 milioane lei, cu 7,3 milioane lei mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut. Divizia de Educație a Grupului nostru a înregistrat un rezultat operațional îmbunătățit cu 600 mii lei față de aceeași perioadă a anului 2019, trecând de la o pierdere operațională de aproximativ 300 mii de lei la profit operațional de 300 mii lei) iar divizia de Tehnologie a crescut cu 6,7 milioane lei, de la pierderi operaționale de 5,2 milioane lei la 1,5 milioane lei profit operațional.

Aceasta evolutie pozitiva a rezultatelor financiare se datoreaza cresterii cu 7,7 milioane lei a marjei brute, crestere ce se imparte in 900 mii lei pentru Divizia Educatie si 6,9 milioane lei Divizia Tehnologie, pe fondul reducerii cu 665 mii lei a cheltuielilor fixe si a cresterii cu 1,3 milioane lei a costurilor de vanzare.

Istoric, avand in vedere sezonalitatea bugetelor si a modelelor de cheltuieli din sectorul IT&C din Romania si la nivel global, cele mai semnificative rezultate ale Bittnet au fost intotdeauna inregistrate in ultimele luni ale anului, mai exact in trimestrul 4 al fiecarui an. Mentionam acest aspect deoarece pe toată perioada cât am fost listați pe AeRO, am publicat doar rezultate semestriale, iar investitorii nu au avut ocazia sa inteleaga in totalitate performanta noastra de la un trimestru la altul.

Orientativ, in istoria companiei, rezultatele din primele noua luni au reprezentat aproximativ 60% din cifra de afaceri a anului, iar trimestrul 4, aproximativ 40%. Acest lucru se datoreaza specificului clientilor nostri, companii mari, foarte mari si chiar gigant, care opereaza cu bugete anuale.

Impartasim cu voi urmatorul grafic care surprinde evolutia trimestriala a cifrei de afaceri in istoria companiei. Acelasi trend evidentiat in perioada 2015-2019 a fost observat si in 2007-2014.

Ne folosim aceasta ocazie pentru a mentiona ca in T3 grupul nostru a inregistrat o cifra de afaceri similara ca dimensiune cu cifrele de afaceri individuale ale Bittnet si Dendrio in anul 2017, sau mai mare decat suma anilor 2016 si 2015 combinati.

De-a lungul anilor, alături de mulți alți investitori și manageri globali, ne-am exprimat îngrijorarea și ne-am pus întrebarea dacă rezultatele trimestriale aduc într-adevăr o valoare pentru investitori. Opinia noastra este că rapoartele trimestriale riscă să mute atenția atât a managementului, cât și a acționarilor, de la viziunea pe termen lung, la viziunea pe termen scurt și atingerea obiectivelor trimestriale.

Sperăm că toți stakeholderii noștri vor înțelege că pentru o companie cu o creștere accelerată cum este Bittnet, raportările trimestriale ar putea veni cu informații noi dar în același timp ar putea aduce de fapt mai mult „zgomot” decât „semnal”.

Restul de analize si prezentari, incepand cu acest raport, vor fi construite analizand pe cat posibil perioade de 12 luni („trailing twelve months” – pe principiul mediei mobile – pentru a da o masura mai buna a directiei in care merge compania, dar si a modului cum ar trebui aceasta analizata de catre actionari).

In aceasta paradigma, de analiza pe perioade de minim 12 luni, putem observa ca in ultimele 12 luni deja am atins indicatorii anuali propusi. Astfel, intram in trimestrul 4 cu ideea ca, daca am inregistra doar aceleasi rezultate trimestriale ca in 2019 (fara nicio crestere), vom incheia anul 2020 in linie cu bugetul aprobat in AGA din aprilie. Cu alte cuvinte, ca si in toti anii anteriori, „meciul se joaca pana in minutul 90”.

Ca întotdeauna, va stăm la dispoziție pentru întrebări la adresa investors@bittnet.ro.

Mihai Logofatu,
Fondator si CEO Bittnet Group